logo

През гъсти гори и покрай крепостни стени – нов мрашрут примамва към тайните на Странджа (КАРТА)

През гъсти гори и покрай крепостни стени – нов мрашрут примамва към тайните на Странджа (КАРТА)

Нов туристически маршрут из цяла Странджа ще привлича туристи целогодишно. Трасето е дълго 180 км, минава през 17 населени места и вековни гори. Маршрутът започва от кея на река Тунджа в Елхово и завършва на брега на Черно море – в Ахтопол. По "Тур Странджа" туристите ще могат сами да организират прехода си.

Подходящо е както за опитни, така и за начинаещи туристи, стига да са добре облечени и да следват указателните табели.

"Специално за крайбрежието, като вървиш, виждаш скали, които в Европа можеш да ги видиш само оттук. Тези крепостни стени са уникални с начина си на градеж", разказа пред bTV историкът Атанас Орачев.

Англичани почиват за смешни пари на Слънчев бряг това лято

Маршрутът разкрива бита, съхранен в странджанските села и запазената архитектура на къщите. Едно от най-живописните села, свързани с нестинарството, е Бродилово. Над 100-годишната църква пази десетки икони – български и гръцки.

"Преминава по равнинни места – или през била, или покрай реки. 70 км от маршрута следва течението на река Велека и е много щадящ, много лесен за преминаване. Всеки може да намери това, което го вълнува, това, което го интересува", посочи Владимир Димитров от Сдружение "Зелена Странджа".

По-голямата част от маршрута вече е маркирана. Използват се метални табели с надпис "Тур Странджа", по-малки шаблони с формата на буква "А" от импрегнирана дървена плоскост и изрисувани върху асфалт стрелки с форма на "А", указващи посоката на движение. Маркировката е със светлоотразително фолио, за да се вижда и вечер.

Туристите сами избират как, кога, за колко време и с кой да преминат „Тур Странджа“ според личното си свободно време, интереси и физически възможности. Маршрутът е с преобладавашо низходяща денивелация.

За първи път! Български туристи пътуват за Северна Корея, ще празнуват рождения ден на Ким Ир Сен

Целият може да бъде изминат за 9 дни пеш или за 3-4 дни с колело. Настаняването става в селски къщи за гости.

 

Коментирай