logo

Приказка за ценители - нощен риболов и чорба за 5 лв. до Бургас

Приказка за ценители - нощен риболов и чорба за 5 лв. до Бургас

Водите в момента са горещи, а рибата се стреми към по дълбоко и по-хладно, където се чувства по-комфортно

Рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас са запретнали ръкави и правят нощен риболов. Пускат осветление под лодките с лампи, и рибата се събира под морските съдове, за да търси храна. Така се лови на пуснатите чепарета.

Лампите за нощен риболов се продават свободно в магазините, потъват на 3- 4 метра дълбочина и всеки хищник - сафрид и дори дребен паламуд, така наречената „циганка", се събират на светлината.

Мрачна легенда за Змийския остров разкрива защо е останал безлюден

 На чепаретата "налита" дори и хамсия, която иначе се лови в даляните и с тралове, каза пред "Труд" кметът на селището Димитър Янчев.

Водите в момента са горещи, а рибата се стреми към по дълбоко и по-хладно, където се чувства по-комфортно, затова през септември ще има повече, обясняват рибарите. През първия есенен месец се очакват пасажите сафрид, както и чернокопът. В началото, докато са още малки, те се движат заедно, а после се разделят на различни пасажи.

Хубавото е, че има хамсия, която е храна за паламуда. Тава значи че наесен може да се чака добра слука - "царят на морето" - паламудът да напълни мрежите, смятат морските вълци.

Бум на посещения от туристи има в момента в селището им Ченгене скеле. Привлечени от романтичното място, летовниците ходят на плаж, а после отсядат и в местната кръчма "Морски сговор". Масите се резервират за няколко дни напред, а всички ястия са специалитет.

Чиниите с риба и миди са пресни и добре приготвени. Предлагат се сафрид, хамсия, цаца. Според морските вълци, всичко приготвено в кръчмата им е и по- евтино от останалите заведения. Рибената чорба в момента е 5.50 лв, докато в луксозните бургаски заведения удря 8 лева.

Чудесна новина от единствения обитаем остров в България

Рибената чорба се прави в „Морски сговор“ от няколко вида риби, и то току що извадени от лодките. Вълшебната съставка, която преди наричаха „тайна“, но вече не е, защото всички я научиха, е подправката дивисил.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Шибеk

Шибеk 10.08.2022 10:33

След кратко посещение там после ви очаква продължително рядко дрискане от така наречената кръчма поддържана от ,,рибарите" пиянки

Гуми

Гуми 10.08.2022 17:44

Там ако паркираш и не си местен, режат гуми! Внимавайте!

Акъл парасъ

Акъл парасъ 12.08.2022 14:08

Еврика, тези откриха девисила.. Невероятна новина за всички около Дунава