logo

Рим отваря за туристи мястото на едно от най-известните убийства в историята

Рим отваря за туристи мястото на едно от най-известните убийства в историята

Проектът се ръководи от италианската модна къща „Булгари“

Чували ли сте за „мрачен туризъм“? Интересът към него нараства с всеки изминал ден и кара стопаните на потенциални места, които биха предизвикали интереса на туристите, да се замислят сериозно.

„Мрачен туризъм“ наричат пътуванията до места, където да се случили наистина зловещи събития. Може би сте забелязали нарастващото желание на много българи да посетят призрачния град Припят – намиращ се най-близо до авариралата през 1986 година АЕЦ „Чернобил“. Това е мрачен туризъм.

Вкусната карта: Страните с най-добрата храна в света

Всяко място, свързано с някаква известна трагедия, има потенциала да се превърне в туристическа атракция. Тук, разбира се, „мрачният туризъм“ се преплита с историческия и културен туризъм, което е съвсем нормално.

Тъкмо поради тези нови „тенденции“ в индустрията кметът на Рим обяви плановете си да обнови сграда от Античността, където се смята, че е се е случило едно от най-известните убийства в историята.

Става дума за Ларго ди Торе Аржентина. Счита се, че на този площад през 44 г. пр. Хр. е убит Юлий Цезар. Тогава, вместо да се съберат в обновената по заповед на Цезар сграда на Сената, сенаторите решили се събрали в Курията, зад градините до големия театър на Помпей. Когато Цезар седнал на златния си трон, група сенатори се приближили до него и започнали да го нападат с оръжия. Завоевателят и най-силен човек в Рим бил намушкан 23 пъти. Смята се, че всеки от заговорниците е нанесъл по един удар.

През 2012 година Испански археолози намериха точното място, където е бил убит Гай Юлий Цезар. При разкопките на Театъра на Помпей, учените попаднаха на каменна плоча, за която смятат, че е паметник, посветен на римския пълководец.

Постаментът, открит от испанските археолози, е с широчина 3 и височина 2 метра. Циментовата плоча е поставена на мястото на убийството на Цезар по време на управлението на неговия осиновен син и наследник Октавиан Август. Това потвърждава теорията на историците, че Цезар е бил председател на Сената и е убит на полагащото му се по статут място. Разкопките са в историческия център на Рим, в археологическата зона Торе Аржентина, където се намира Театърът на Помпей.

Свещените тайни на Рим – как избегнете тълпите и да разгледате тихи площади и празни галерии

Очаква се обновеното място да отвори врати за туристи през 2021 година. Проектът се ръководи от италианската модна къща „Булгари“, която не крие слабостта си към Древен Рим. Компанията ще изхарчи близо 1 млн. евро за проекта.

 

Без съмнение мястото ще се превърне в нов притегателен център за туристите. Освен това то ще бъде най-старото място на открито в Рим, което ще бъде отворено за посетители.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай