logo

Свещените тайни на Рим – как избегнете тълпите и да разгледате тихи площади и празни галерии

Свещените тайни на Рим – как избегнете тълпите и да разгледате тихи площади и празни галерии

Рим – туптящото сърце на Римската империя, домът на папата. Претъпкан с туристи. Проблемът е станал толкова сериозен, че вече има планове за отклоняване на тълпите от посетители към по-малко известните забележителности на града, съобщава „Дейли Мейл“.

Миналата седмица беше от „Мастъркард“ обявиха, че работят с водачите на града за въвеждането на стимули, които да насочат хората към по-тихите райони на Свещения град. Сред тях се предвижда дори безплатна напитка, но едва ли е нужно да ви изкушават с кафе на аванта, за да тръгнете да търсите скритите съкровища на града.

А те са в задните улички и тихите ъгли, където ще намерите най-прекрасните забележителности, най-хубавите ресторанти и количките с най-вкусен сладолед. Ето и някои от най-добрите подобни места:

Долината на смъртта: Защо хората там полудяват и умират изведнъж

Древни руини: Остия е древно пристанище на Рим, едни от най-добре запазените руини в света. И най-спокойните. Намира се само на половин час с метрото от центъра на Рим. Тук има пазарен площад, бани, амфитеатър в отлично състояние, впечатляващи мозайки, изобразяващи древноримски богове и митични морски създания.

По бреговете на Тибър: „Трастевере“ е очарователен квартал по южните брегове на река Тибър. Посетете „Санта Мария“ – един от най-кокетните площади на Рим. Църквата там е от 3-и век сл. Хр., а вътре има фатнастична мозайка от 12 век. След това отидете до близката Вила Фарнесина – ренесансова вила, украсена с фрески от самия Рафаело.

Барокови прелести: Боромини е един от най-великите барокови архитекти на Рим от 17-и век, творящ чудеса от светлина, сянка и камък. Посетете неговата прочува оптична илюзия на Палацо Спада на другия брях на Тибър. Това, което изглежда като коридор, очертан от колони, простиращи се на километри разстояние, всъщност е измама за окото.

Маршрутът на убийците: Ларго ди Торе Аргентина се намира в древния Кампус Мартиус – Полето на Марс. Това е площад с четири древноримски храма и останки от амфитеатър, построен от Помпей – политическият и военен лидер, който бил и зет на Юлий Цезар. В Сената, който е точно до театъра, е бил убит Цезар през 44 г. пр. Хр. И не, неговите последни думи не били „И ти ли, Бруте?“, към неговия убиец и приятел Брут. Всъщност Цезар казал (в превод от гръцки): „И ти ли, дете мое?“.

Поезия в действие: Къщата-музей Кийтс-Шели се намира от едната страна на известните Испански стълби. Стъпалата обикновено са пртъпкани от туристи, но в къщата винаги е прохладно и полупразно, дори в пика на лятото. Това е мястото, където поетът Джон Кийтс е починал от туберкулоза само на 25 години през 1821 година. Музеят има великолепна колекция от картини и предмети, свързани не само с Кийтс, но и с други велики поети като Шели и Байрон. Можете да посетите гробовете им в Протестантското гробище в покрайнините на града.

Императорският олтар: Олтарът на мира - Ara Pacis Augustae, има уникална история за това как е оцелял. Построен през 13-а година пр. Хр., той почита Август – първия император на Рим. Скулптурите, изобразяващи Август и историята на Рим, се връщат чак до митологичните корени на града и близнаците Ромул и Рем, но изглеждат изключително съвременни.

Хълмът Яникул е един от седемте в Рим. Там можете да посетите църквата „Сан Пиетро“ в Монторио. Вътре има олтари, картини и фрески на велики майстори, сред които Себастиано дел Пиомбо, Джорджо Васар и Бернини.

Осмото чудо на света – древен храм, издялан от един-единствен къс скала (СНИМКИ)

Точно до нея е малкият храм, вдъхновен от куполите на катедралата „Свети Петър“ в Рим и „Свети Павел“ в Лондон. На площада отвън от високо има изглед към Рим и паметника на Гарибалди.

 

Коментирай