Ще се побъркате, ако разберете: С какво всъщност хранят туристите на ол инклузив в Египет

Трябва да гледате внимателно каква цена плащате - четиризвездните хотели могат да са много различни един от друг

https://pochivka.blitz.bg/oferti/shche-se-pobrkate-ako-razberete-s-kakvo-vsshchnost-khranyat-turistite-na-ol-inkluziv-v-egipet Pochivka.blitz.bg
Ще се побъркате, ако разберете: С какво всъщност хранят туристите на ол инклузив в Египет

Ходенето на почивка ол инклузив е доста изкушаващо – плащате веднъж и повече не се притеснявате за храната докато сте на море. По няколко пъти на ден за вас се редят маси с най-различни ястия, от които можете да си сложите колкото искате. Струва ви се дори, че ако се тъпчете всеки пъти, ще си избиете парите от почивката.

Каква, обаче, е действителността?

Наред с Турция, Египет е една от най-популярните туристически дестинации с ол инклузив. Курортите по Червено море привличат посетителите със своето целогодишно топло време и приятни плажове.

Безценни съвети какво да не ядем в Египет

Но каква е истината за храната в хотелите?

„Да започнем с това, че първо трябва да ви е ясно, че това е изгодно за хотелите, иначе те не биха работили така“, обяснява Мохамед Шабир, собственик на туристическа агенция в Хургада, пред световни медии.

„Следователно няма да можете да си „избиете парите“, независимо колко ядете и пиете – хотелът винаги е на плюс. Проблемът е следният – през последната година храната в Египет стана много скъпа и цените се доближиха до средноевропейските. Хотелиерите не могат да вдигнат цените на стаите – в страната има жестока конкуренция. Затова те започват да мамят с качеството и количеството на храната.

Алкохолните напитки стават по-евтини – наливат вино от торбички, вместо нормално вино, а наливната бира е откровено разредена. Дори нещастната кока-кола, и тя е разредена. Всъщност се страхувам да говоря за това – няма да искате да ходите на ол инклузив никъде по света“, добавя той.

Няма да дочакате прясна храна

Средно парите, които един египетски хотел (3 или 4 звезди) харчи за един почиващ, са 13-14 щатски долара на ден. За толкова човек трябва да се храни със закуска, обяд и вечер, да пие вино, бира, водка, ром, уиски, газирани напитки (местно производство), да си вземе картофки и сандвич на плажа.

Прибавете към това тока за осветление и климатик, заплатите на персонала – всичко това се заплаща от почиващите. Колко остава тогава за храна?

„Естествено, храните се купуват предимно от внос от доставчици на едро: най-евтиното замразено пиле, същото говежди и риба... Няма да дочакате нищо прясно“, казва служителка в туристическа агенция, която от 20 години живее в Хургада и предпочита да скрие истинското си име.

„В хотелските ресторанти „минете“ на зеленчуци – те са евтини в Египет през сезона, струват стотинки, затова яжте първо тях. Всяка година хотелите поевтиняват с 5% и решението за това е да сипват повече ориз в ястието“, разкрива тя.

Битка за местото

Мениджърите на ол инклузива измислят хитроумни начини да не позволят на хората да ядат по-скъпи храни като месо. Например изкусителна хрупкава пица на пещ се сервира на басейна в 15 ч. Защо, след като обядът тъкмо е приключил? За да може туристът доволно да се натъпче с тесто и да посяга по-малко към колбасите на вечеря.

„Срещи 14 долара на ден ще ви се дават много зеленчуци, дребни риби, нарязано пиле в сос, купища кифлички и сладкиши, които бързо ще ви заситят“, казва собственичка на малък хотел в Хургада.

„Освен това кроасаните и сладкишите не се пекат, а са замразени полуфабрикати. Месото се предлага на малки парченца със сос, вместо с печени тиквички или патладжани. Морските продукти като миди и калмари често са от консерва, но се подреждат красиво с гарнитура, за да изглеждат като пресни. Но побе спанакът и броколите няма да са замразени – можете да сте сигурни, че са купени от пазара“, добавя тя.

„Трябва да гледате внимателно каква цена плащате. В Египет четиризвездните хотели могат да са много различни един от друг“, казва Мохамед Шабир.

„Би било наивно да мислите, че ако вашата двойна стая струва 50 долара на ден, за тези пари ще ви сервират елен на шиш, пълен с черен хайвер. Египет далеч не е евтина страна – едно пиле на грил на улицата се продава за 50 лири (3,20 долара).

Това, което почиващите не са яли вчера, се сервира днес – но под различна форма. Да кажем, че ядете печена пуйка в понеделник, пуешко руло във вторник и пуешки кебап в сряда. Салатите и гарнитурите винаги се подреждат в началото, месото и рибата – в края.

Много популярни са „паста станциите“, където готвят тестени изделия под различна форма (също дребни), предлагат пица... Основната цел е да си напълните чиниите преди месото.

Мога, обаче, да ви кажа със сигурност, че качеството на продуктите се проверява стриктно и от дълго време не е имало масови отравяния. Пристигат инспектори от санитарните служби – днес е една група, а след два дни ще се появи друга. Те не вземат подкупи въпреки високото ниво на корупцуя в Египет, имат солидна заплата. Ако хотелът нахрани хората с храна с изтекъл срок на годност, той веднага се затваря“, обяснява той.

Инспекторите не спят

Наистина, преди три години санитарната инспекция в Египет забрани на хотел Montillon в Хургада да работи, а туристите получиха извинения и бяха преместени в други хотели.

(Снимките са илюстративни)

По-често нередности с обяда и вечерята са засичани в тризвездните хотели и властите са отнели разрешителните на няколко такива. Затова и храната в ресторантите често е преварена или препечена, защото полусготвеното месо може лесно да разстрои стомаха на гостите. А сухото пилешко и телешко може да не са вкусни, но поне не са вредни за здравето.

Триковете, които правят шведската маса много изгодна – за хотелиерите!

„Казвам на приятелите си – ще се побъркате, ако разберете с какво хранят хората в евтините хотели. Естествено, системата „яж и пий колкото можеш“ по начало има недостатък. Хотелите се опитват да ви накарат да ядете и пиете по-малко, иначе няма да е рентабилно за тях. И всичко се превръща в надигаване – гостът в курорта яде и пие повече, отколкото вкъщи, а хотелът измисля начини да го нахрани по-евтино и да спести пари. Това е едно много особено състезание“, казва анонимната служителка в туристическа агенция.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
3 Коментара
Кико
преди 3 години

Ходих с цялото семейство (2деца). Една седмица бяхме само в хотела! Първата вечер излязохме навън и втори път не пробвахме!

Откажи
Калин Лалев
преди 3 години

Ужасна страна,мързелив и неучтив персонал искащ постоянно бакшиш без основание за това.Гледат винаги да те измамят.Почти никой не повтаря тази дестинация.

Откажи
Gost
преди 3 години

А в България всично е"био" продукти, кроасаните са от"ръцете на баба" а рибните продукти са "прясно" уловени.... ТОВА СЪЩО Е ХИМЕРА И В БЪЛГАРИЯ, НО ВИЕ БЪРЗАТЕ ДА ОПЛЮЕТЕ ТЯХ, А НЕ ВИЖДАТЕ НАС... ЖАЛКА СТАТИЯ ПИСАНА ОТ ПОРЪЧКОООФ ЖУРНАЛИСТ!

Откажи