logo

US списанието Travel публикува списък с топ 10-те градове в Европа, №1 е български

US списанието Travel публикува списък с топ 10-те градове в Европа, №1 е български

Нашият град изпреварва Париж, Рим, Истанбул и Атина в класацията

Туристическото списание The Travel в една от последните си публикации изброи 10-те най-красиви исторически града в Европа.

Хърватски град също беше в списъка и зае високото трето място. Става дума за Сплит, цитират класацията северномакедонски издания.

„Вторият по големина град в Хърватия е разположен по адриатическото крайбрежие. Наблизо са островите Брач, Хвар, Шолта и Чиово. В началото Сплит е бил населен от гръцки колонии и честите смени на правителството са свързани с историята на този град.

Необичайните закони на племето Химба, на чиито жени е строго забранено да се къпят!

Когато дойдете в Сплит, разгледайте добре запазената архитектура на двореца на Диоклециан и катедралата Св. „Дуям, една от най-старите католически църкви в света, която е запазила по-голямата част от оригиналната си структура“, пише „The Travel“.

Освен двореца и катедралата на Диоклециан, те добавят и една от най-популярните атракции на Сплит - галерия Местрович.

Това е плажът, който оглави класацията за най-красивите в света

В списъка списанието поставя градовете Пловдив в България и Атина в Гърция преди Сплит, тоест нашият град е на първо място.

На четвърто място е град Торун в Полша, следван от: Колчестър в Англия, Кордоба в Испания, Париж във Франция, Истанбул в Турция, Птуй в Словения и Рим в Италия.

„В Европа има много невероятни дестинации, които си заслужава да бъдат посетени това лято, особено за онези туристи, които искат да изследват историята и културата“, заключава списанието.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

elenitaks

elenitaks 01.07.2023 6:35

Препоръчвам Трогир, близо до Сплит.

Dessie

Dessie 12.07.2023 22:13

Добре де, след като ние сме на първо място, не беше ли редно статията да наблегне на това, вместо да прави реклама на чужди дестинации?