logo

За 100 млрд. долара Горският град трябваше да бъде рай за живеене – вместо това е призрак

За 100 млрд. долара Горският град трябваше да бъде рай за живеене – вместо това е призрак

Forest City е огромен – простира се на 1740 хектара или четири пъти площта на Монако

Горският град – място с луксозни имоти в Южна Малайзия, е един от най-противоречивите строителни проекти в историята на страната. След 6 години строителни дейности жилищният район за 100 млрд. долара вече е град-призрак.

Обектът се намира в Джохор Бахру, Малайзия, до северната граница на Сингапур. Построен е от “Country Garden“ – най-голямата китайска компания за недвижими имоти.

Горският град (Forest City) е огромен – простира се на 1740 хектара или четири пъти площта на Монако. Първоначално се очаквало там да живеят 700 000 души.

„Най-грозният град“ в Европа се превърна в атракция, която туристите искат да разгледат

Но към 2019 г. едва 500 души живеят там, според доклад на Foreign Policy. Експерт, пожелал да запази анонимност, съобщил пред „Инсайдър“, че оттогава насам населението е нараснало на няколко хиляди, което пак е по-малко от 5% от очакваното.

Компанията-строител отказва да даде точна цифра за броя на живеещите там.

Ето какво разказва Мариел Дескалсота, която през май посетила мястото, за „Инсайдър“: „Докато шофьорът ми караше из града, бях поразена от размера на обекта. Чувството беше като да бъдеш транспортиран на филмовата площадка на футуристичен филм.

Докато чаках колата си на летището в Джохор Бахру, попитах няколко местни за Горския град. Повечето изглежда не знаеха нищо за него. Еди човек ми каза, че е отдалечен, а друг го описа като анклав, но само толкова информация събрах.

Когато карахме из Горския град виждах признаци за строителни дейности навсякъде – десетки луксозни блокове, галерия, мол, международно училище, два хотела.

Това, което не видях, бяха признаци на живот.

“Country Garden” ми казаха, че към момента имат планирани 20 000 жилищни единици. Не е ясно колко от тях са построени.

Цените в последните години се изстреляли рязко нагоре. През 2017 г. цените на апартамент в Горския град започвали от 740 864 малайски рингита (170 000 долара). Днес апартаментите се продават за поне 5 млн. малайски рингита (1,4 млн долара). За сравнение, средната цена на имотите в Джохор Бахру, където се намира Горският град, е 619 633 малайски рингита (141 000 долара).

Отидох в жилищен комплекс „Кайлин“. Изглеждаше достатъчно голям, за да събере стотици хора, но улиците към него бяха празни – видях само една-две коли. Това се повтаряше постоянно при моето посещение – сгради с огромен мащаб, почти напълно лишени от човешко присъствие.

Всеки магазин, който виждах в комплекса, беше затворен, празен или изоставен. Един работник ми каза, че магазините са затворени или празни от над две години.

Много търговски площи изглежда се използваха като складове. Имаше три отворени места за хранене по време на посещението ми на острова. Но и тогава видях само няколко души да се хранят в отворените ресторанти.

В Горския град има два хотела. Когато бях там, единият беше затворен от две години. Водата в басейна му беше лишена от цвят, а около нея се множаха насекоми.

Единственият работещ хотел се нарича Forest City Golf Hotel. Прекарах три нощи там в делукс апартамент и, за разлика от другите части на Горския град, той гъмжеше от хора, предимно голф ентусиасти от региона.

Едва на плажа видях признаци на живот. Имаше знаци, които предупреждаваха хората да не плуват в океана. Имаше само една лодка, собственост на Горския град, завързана за брега.

На самия плаж намерих десетки изхвърлени бирени бутилки. Законите на шериата в Малайзия забраняват на мюсюлманите да пият алкохол, както и на търговците да им продават. Страната има третият най-висок данък в света върху алкохола, след Норвегия и Сингапур.

Гръцкият град-призрак, избит в кървава вендета ВИДЕО

Горският град, обаче, е в Специалната икономическа зона Искандар на Малайзия, което му дава статут на безмитна зона и прави алкохола и цигарите много евтини.

Проблемите на Горския град не се изчерпват само с липсата на интерес сред купувачите. Въпреки че се рекламира като „рай за живеене“ и „зелен футуристичен град“, някои експерти го описват като цъкаща екологична бомба.

Той е построен частично върху отводнена земя от Джохорския пролив. Около 163 млн. кубични метра пясък са натрупани в морето, за да се построи градът. Някои експерти смятат, че бързото строителство, заедно с изкуствено създадената суша, са опасна комбинация“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Град??

Град?? 15.06.2022 23:25

Много грозни дългунести блоци, като термитници!