logo

Защо това лято в Тунис ще ви хареса повече, отколкото в Турция

Защо това лято в Тунис ще ви хареса повече, отколкото в Турция

По-евтино е и навсякъде има много хубаво вино

Тунис е сред най-популярните летни почивки сред туристите тази година. Прекият конкурент е естествено Турция. Въпреки това, пътуване до Северна Африка може да ви хареса дори повече, отколкото в бившата Османска империя. И затова...


1. Тунис е по-евтин

Повечето експерти са съгласни: този сезон, цените за екскурзии до Турция са твърде високи. За 2200 лева там  можете да си позволите да се отпуснете двама души само в скромни "четирици" с нисък рейтинг. Разходите за почивка в Тунис са по-адекватни. Тук, за същите пари, ще резервирате хотел с 5 * след реновация на първа брегова линия с “all inclusive”.

2. В Тунис няма тълпи от туристи.

Според Министерството на туризма на страната, тази година Тунис очаква около 9 милиона чуждестранни туристи. Туристическата индустрия постепенно и сигурно излиза от кризата. През май нивото на заетост на тунизийските хотели достигна 50%. И това, според експерти е отлично представяне.

За сравнение. Прогнозите за туристическия поток в Турция пораждат радват местните жители и плашат туристите. Тук са готови да поемат повече от 50 милиона души. Това означава, че плажовете и най-популярните атракции ще бъдат претъпкани.

Чудите се къде на къмпинг това лято? В тази карта са описани всички местенца в България

3. В Тунис има чудесно  вино

Въпреки факта, че 98% от населението на Тунис изповядва исляма, законната продажба на алкохол е разрешена тук. Гроздето се отглежда в тези земи повече от 3000 години, а производствените технологии се възприемат първо от италианците през 18-ти век, а след това от французите в края на 19-ти век. Туристите  опитват точно същите вина в почти всички ол инклузив хотели. Сервитьорите наливат бяло, розово и червено от бутилките, които са отворени пред госта. Температурата на сервиране се спазва стриктно.

Експертите посочват, че екскурзиите с дегустации са популярни сред туристите. Туроператорите често съчетават посещения, например с Картаген, с посещение на някоя от местните изби.


4. В Тунис има какво да се види

През цялата си история Тунис е бил финикийски, римски, арабски, османски, френски и само накрая сметка е придобил независимост. Всеки период от историята е оставил своя отпечатък. Руините на Картаген съжителстват с римските бани, древната Медина плавно се влива в богатите турски квартали, а католическите църкви изглеждат чудесно на площад Независимост. Именно в тунизийския Ел Джем се намира най-запазеният римски амфитеатър с оригиналната арена, мазета, където са държали диви животни, места за зрители. Древната крепост Хамамет в едноименния град и крепостта Рибат в Монастир са защитени от ЮНЕСКО и са част от обектите на световното наследство. В покрайнините на столицата Тунис се намира музея Бардо с най-голямата колекция от римски мозайки в света.


5. В Тунис се намират най-вкусните фурми в света

Те са около 700 вида. Фурмите се продават навсякъде. В хотелите се сервират за закуска, обяд и вечеря. Добавете към соса при задушаване на месо, използван като пълнеж за пайове. Фурми, пълнени със сирене и сладко масло, се считат за отличен десерт. Доказано е, че ежедневната консумация на фурми нормализира процеса на храносмилането, подобрява мозъчната функция, дава много енергия. Най-вкусните фурми са сортовете „Deglet Nur“, което означава пръст на светлината. 
Важно е! За да се сведат до минимум рисковете от диабет при използване на фурми, те трябва да се ядат в нечетен брой наведнъж.

6. В Тунис е безопасно

След терористичните атаки през 2015 г. сигурността стана национален приоритет. Всеки хотел разполага с метални детектори и рентгенови скенери за багаж. Всички туристически зони са защитени особено внимателно. Дори плажовете са патрулирани, водите са под наблюдение. Всички туристически автобуси са оборудвани с GPS навигация.

Факт: Според Министерството на туризма, 15% от националния бюджет е предназначен за сигурност в страната.


7. В Тунис говорят на френски

Всъщност той е вторият официален език в страната. Първият, разбира се, арабски. Все пак всеки говори френски - от търговеца на пазара до прислужницата в хотела. От края на 19-ти век, когато Оманската империя почти се срива, Тунис попада под контрола на французите. Те влагат много пари в новата си колония, като правят големи промени в почти всички сфери на дейност. Тунис получава независимост през 1956 година. Езикът обаче остава.

Бонус! Французите съставляват голяма част от туристическия поток. Тази година се очаква да бъдат около 1 милион души. Така че, ако обичате Франция и мечтаете за езикова практика с носители на езика - Bienvenue en Tunisie, или Добре дошли в Тунис!

Шегата, която този мъж изигра на самолетните компании, е ненадмината! (СНИМКИ/ВИДЕО)

8. В Тунис -  вкусен хляб и страхотно кафе

Тунизийците възприели традицията да пекат хляб от французите. В хотелите за закуска винаги ще намерите истински френски кроасани, които се топят в устата ви. Багети и други кифли са винаги пресни и изработени по правилата: меко отвътре с хрупкава кора. Що се отнася до кафето, за разлика от турското, то е кисело, силно с приятна горчивина. Кафе на зърна често се носи от Тунис като сувенир.


9. В Тунис ядат много риба.

Тук се срещат средиземноморски риби като тон, калмари, скариди и много други представители на морската фауна. Търговете с риба все още се срещат на базарите в стария град, а цената на един продукт се формира в зависимост от търсенето. В хотелите се сервира риба за обяд или вечеря. Прясната обикновено е просто пържена или печена. Рибата се консумира с кус-кус, а морските дарове се приготвят във френски стил в тесто.


10. Таласотерапия или морско лечение

Уелнес центровете с балнеоложки услуги са в почти всеки голям хотел. Извън сезона туристите често идват в Тунис само за такива процедури. Центровете предлагат класически курсове, например “Здрав гръб”, “Връщане на формата” или “Артро-ревматичен” с 4 процедури на ден. Цената за 3 дни е 695 динара (около 400 лева). Има и специфични курсове, например "Женски емоции", "Срещу стареенето", "Антитабак". Те ще струват малко повече. Всички видове масажи, енергийни сеанси, обвивки, пилинг и ароматерапия също са представени в таласоцентрите. Така цената на 40-минутен тонизиращ масаж е 90 динара (около 50 лева).

Факт: в Тунис специалното законодателство гарантира качеството на използваната морска вода, а обслужващият персонал действа под стриктния надзор на сертифициран лекар.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай