logo

Затворът на Чаушеску става супер хотел срещу 25 млн. евро СНИМКИ

Затворът на Чаушеску става супер хотел срещу 25 млн. евро СНИМКИ

Дофтана е наричан „Румънската Бастилия“, защото никой никога не е избягал от него

Бизнесменът Мохамад Мурад, който е активен в хотелиерството по румънското Черноморие, обяви, че е купил затвора Дофтана и иска да го превърне в хотелски комплекс. Предприемачът, който е от турски произход, планира да инвестира около 25 млн. евро.

Дофтана е наричан „Румънската Бастилия“, защото никой никога не е избягал от него. Построен е през 1895 г., по време на управлението на крал Карол I, във връзка с близките солни мини, съобщава "Марица"

Отровената румънска долина и селото, заличено по волята на Чаушеску

От 1921 г. започва да се използва за задържане на политически затворници. Сред тях са лидерите на легионерите Корнелиу Зелеа Кодряну и Хория Сима, както и комунистическите лидери Георге Георгиу Дей и Николае Чаушеску. По време на соца той беше използван като музей, за да илюстрира тежките условия, пред които са изправени комунистите преди Втората световна война.

"Изразих желание да направя голяма инвестиция там. Повече от 20 години съм в този бизнес, където има изоставени активи, които са били и са едни от символите на румънската история.

 Не знаех много за затвора Дофтана, чух, че Чаушеску и Георгиу-Дей са излежавали присъди тук. Районът има много история. Мисля, че няма устойчив бизнес, който няма история зад себе си“, посочи Мурад.

Нереално удивителни СНИМКИ от Трансилвания показват „целувката“ на два сезона

По думите му затворът ще бъде превърнат в хотелски комплекс с над 1000 легла.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай