logo

10 магически места по света, които имат лечебна сила СНИМКИ

10 магически места по света, които имат лечебна сила СНИМКИ

Дестинациите, които ще ви представим днес, притежават сили, за които се смята, че успокояват различни заболявания

Дестинациите, които ще ви представим днес, притежават сили, за които се смята, че успокояват различни заболявания. Други пък могат да възстановят духа ви. Какъвто и вълшебен елексир да предлагат, вижте 10 лечебни места по света, подбрани от T+L: 

Мъртво море, Израел

Това солено езеро без излаз на море отдавна е рекламирано заради своите здравословни свойства. От намазването на черна кал върху кожата за ексфолиране и облекчаване на кожни състояния, като псориазис, до естествената му сила за лечение на астма, артрит, остеопороза и други проблеми, водното тяло може да се похвали с ниско съдържание на цветен прашец и други алергени.

Друга уникална характеристика? На 400 метра под морското равнище вредните UV лъчи се филтрират през изпарителен слой над Мъртво море, озоновия слой и допълнителен атмосферен слой. Твърди се, че това означава, че слънчевите бани могат да абсорбират полезните ефекти на витамин D от слънчевите лъчи без риск от слънчево изгаряне и последващо увреждане на кожата.

Дори Хитлер не намери това място на картата СНИМКИ

Смята се, че Клеопатра е пътувала до тук със своя древен египетски антураж, за да се къпе във водите на Мъртво море. Този лечебен ритуал продължава до наши дни, когато безброй туристи пристигат на това място, за да се покрият с легендарната кал.

Остров Якушима, Япония

Този специален планински район с тропически гори, който покрива една пета от острова, е популярно „eнергийно място“ в Япония, прославяно от местните заради лечебните си способности. Част от обектите на ЮНЕСКО за световно наследство, на 56 км южно от най-южния край на остров Кюшу всеки връх е почитан като дом на богове, а около острова има много светилища.

Тук се намира гигантско кедрово дърво, известно като Джомон Суги, което според учените е на възраст между 2000 и 7200 години и се смята за най-старото дърво на острова. Джомон Суги и множество други дървета на хилядолетия също са определяни като притежаващи лечебни свойства.

Лечебната дупка, Бимини, Бахамите

Сладководно езерце, достъпно само с лодка, това спокойно пространство се намира в източната част на Бимини. Студеният канал от сладка вода, който се смесва с топла солена вода извън бахамските мангрови гори, се смята от някои за истинска панацея. Не е лесно да откриете този богат на минерали извор сами, така че наемете водач с плитка лодка, който да ви заведе до него.

Изследователят по неврофизиологията д-р Ричард Уингейт тества състава на Лечебната дупка, като установява, че водите й съдържат високи нива на литий, сяра и магнезий. Литият се използва за лечение на разстройства на духа, магнезият за подпомагане на мускулната функция и производството на енергия, а сярата е необходима за функциониране на тялото.

Таос, Ню Мексико

В Ojo Caliente на Таос - един от най-старите уелнес курорти в Америка, можете да се насладите на пустинните скали и обсипаните с памук боски (вид гора в югозападните щати) между потапянията в басейни с различна минерална вода, всяка със собствени лечебни свойства и аура.

Славата на Ojo Caliente идва от статута му на единствените горещи извори в света с четири различни вида минерални води без сяра, съдържащи желязо, арсен, литий и други. Предполага се, че изворът на основата на желязо е полезен за имунитета, а този с арсен се препоръчва на търсещите облекчение при артрит и язва.

Скочете в затворения с камъни басейн със сода, ако се надявате да успокоите изтощения си ум, или в богатия на литий басейн за помощ при проблеми с храносмилането и депресия.

Солниците в Ян Тил, Кюрасао

В момента, в който пристигнете на този холандско-карибски остров, духовната трансформация е осезаема. Гостите ще открият, че е почти невъзможно да потънат на дъното на тези естествени минерални басейни (подобно на Мъртво море) поради високата концентрация на минерали. Къпането в тях може да успокои кожните проблеми и да ви очисти от негативната енергия.

Саратога Спрингс, Ню Йорк

Има толкова много минерални избори, в които можете да се потопите в този очарователен град. В Saratoga Spa State Park пробвайте многото извори, които съдържат желязо, магнезий, калций, калий и други. Твърди се, че лекуват кожни заболявания, помагат при храносмилателни проблеми и ви карат да се чувствате по-добре, като посетителите идват в Саратога Спрингс заради тях от 1700-те години.

Петнистото езеро, долината Оканаган, Британска Колумбия

Богатото на минерали Петнисто езеро е известно още от древността като свещено място, което се използва за лечение от векове. Блестящото синьо-зелено-жълто езеро променя повърхността си през горещите летни месеци, когато минералите във водата се изпаряват.

То предлага едни от най-високите нива в света на калций, натриев и магнезиев сулфат. Освен това съдържа и удивително високи нива на осем други минерала, както и малки дози от четири други, включително сребро и титан.

Твърди се, че всеки кръг или „петно“ във водата има свой собствен набор от лечебни свойства. Земята около езерото е частна собственост в продължение на 40 години, но през 2001 г. федералното правителство я придобива.

Пясъчната баня Ибусуки, Кагошима, Япония

Пясъчната баня Ибусуки в префектура Кагошима е единствената естествена пясъчна баня в света. По тази идилична ивица от крайбрежието на Ибусуки хора от Япония и извън нея пътуват повече от 300 години, за да лежат в плитка дупка на плажа. Тъй като вулканични горещи извори са разположени по брега, пясъкът се затопля до 50-55 градуса.

Медицинският факултет в университета Кагошима установява, че тези пясъчни бани подобряват кръвообращението и намаляват телесното възпаление. Нищо чудно, че толкова много местни жители посещават редовно тази сауна в японски стил.

Ниагарският водопад, Ню Йорк

Всеки, посетил тези извисяващи се водопади, може да потвърди, гледките са невероятни. Но знаете ли, че се смята, че водопадите са естествен източник на отрицателни йони, а Ниагарският водопад се счита за един от най-големите източници в света?

За тези, които не са добре запознати: отрицателните йони са молекули във въздуха, заредени с електричество, които могат да имат положителни физиологични ефекти върху настроението и нивата на стрес. Превод: каскадната лавина от вода при Ниагарския водопад освобождава отрицателни йони във въздуха и ви носи добро настроение.

Фонтан Лития, Ашланд, Орегон

В парк Лития, сгушен покрай Ашланд Крийк в Южен Орегон, ще намерите фонтан, кръстен на естествените отлагания на литиев оксид във водата. Тези води са почитани като поддържащи здравето от края на 19 век, а през 1911 г. става ясно, че това е втората най-наситена с литий изворна вода в света.

Местните власти построяват много чешми в центъра на града, от които тя тече. Терапевтичните свойства, приписвани на сярата и други минерали в изворите, включват подпомагане на лечението на кожни заболявания, храносмилателни разстройства, артрит, възпалени мускули и други.

Дори и да сте скептик относно детоксикиращите способности на изворната вода, спокойно може да се каже, че ще се чувствате успокоени и по-малко обременени от стресовите фактори на ежедневния живот в Lithia Springs Resort & Wine Garden. В имота е внедрен процес на аерация, който работи за минимизиране на острата миризма на сяра, като същевременно се запазват полезните минерали. По време на престоя си можете да пиете водата или да се къпете в нея.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай