logo

10-те най-грандиозни и красиви площада в света

10-те най-грандиозни и красиви площада в света

Най-често те са с правоъгълна форма, с паметник, статуя или фонтан в средата

Независимо дали ги наричате площади, пиаци, пазари, мегдани или нещо друго, тези отворени пространства в сърцето на едно селище обикновено са сборните пунктове за културни събития, политически мероприятия или просто за изпиване на чаша кафе.

Най-често те са с правоъгълна форма, с паметник, статуя или фонтан в средата. Много от тях (особено в Европа) съществуват от хиляди години, но стават обичайна част от градския план през 18-и век.

Там се намирали правителствени сгради, дворци и общински сгради и обикновено имат най-впечатляващата архитектура в града.

Това са 5-те най-опасни и недостъпни градове в света СНИМКИ

Вижте кои са най-величествените и красиви площади в света:

Гранд Плас, Брюксел

Брюксел може да не е най-красивата европейска столица, но пък има най-красивия площад в света. Посетителите му се чувстват сякаш са влезли в приказка с неговите забележителни сгради, датиращи от 15-19 век, съобщава ucityguides.com.

Площад „Сан Марко“, Венеция

Най-големият площад във Венеция е един от най-грандиозните в света. Той е и една от най-знаковите европейски забележителности. Обграден е от старинни сгради и красивата базилика „Сан Марко“. Там се намира и историческото и прелестно кафене „Кафе Флориан“.

Площадът в Стария град, Прага

Прага е един от най-добре запазените старинни градове, а най-големият му площад е истинско съкровище. Заобиколен от църкви и смесица от архитектурни стилове, той е едно впечатляващо място, което неизбежно е претъпкано и комерсиализирано, но никога не губи магията си.

Червеният площад, Москва

Днес дом на най-знаковите сгради в Русия (Кремъл и катедралата „Свети Василий Блажени“), в миналото този монументален площад е бил пазар. Специфичните църковни куполи, кулите и червените тухлени стени са още по-впечатляващи нощем.

Площад „Станислас“, Нанси

Намира се в град, който е сравнително слабо популярен, на 90 минути с влак от Париж. Този елегантен неокласически площад е един от най-изящните образци на европейската архитектура от 18-и век. Завършен е през 1755 г., когато Нанси е столица на херцозите на Лотарингия. Състои се от позлатени ковани порти, фонтани в стил рококо и дворцови сгради.

Пиаца Навона, Рим

Рим има много площади (пиаци), но този е най-монументалният и един от най-красивите в света. Това се дължи на впечатляващите скулптури, особено „Фонтантът на четирите реки“ на Бернини. Всички произведения на изкуството, наред с останалите фонтани и дворци, превръщат площада в истински музей на открито.

Пласа Майор, Саламанка

В много испански градове има „пласа майор“ – главен площад, където всички се срещат да си поприказват и да пийнат нещо. Те привличат местните и туристите, но никой не е по привлекателен от този в Саламанка. Това е едно кипящо място, денем и нощем. Някога там са се провеждали борби с бикове, но днес е място за релакс, заобиколено от барокова архитектура от 18-и век. Той и близките улици са защитени от ЮНЕСКО като част от Световното наследство.

Дворцов площад, Санкт Петербург

Това е най-големият дворцов площад в Европа, проектиран да бъде център на имперска Русия. Заобиколен от внушителни неокласически сгради, а към него гледа великолепният Зимен дворец. Там се намира един от най-големите музеи в света – Ермитажа.

Площад „Вандом“, Париж

Париж има няколко големи площада, но този, построен през 1702 г., е най-красивият. Той не е правоъгълен, а осмоъгълен, обграден от сгради с арки и колони. Една от тях е разкошният „Хотел Риц“, а останалите са някои от най-луксозните бутици в града. В средата ми има колона със стауя на Наполеон на върха.

Най-вълшебните германски села, които трябва да видите поне веднъж

Гроте Маркт, Анверпен

Богато украсените позлатени къщи, които ограждат площада (който е по-скоро триъгълник), са достатъчни, за да го превърнат в един от най-красивите в света). Но освен тях там се намира Градската зала от 16-и век в ренесансов стил, а в средата е поставен паметник.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай