20 страхотни предложения за пролетни разходки около София

20 страхотни предложения за пролетни разходки около София

Вариантите са буквално стотици – само вземете пътна карта и очертайте с молив кръг с радиус 150 км и ще видите сами

Колко пъти сте изпадали в тази ситуация – петък вечер, пиете си бирата в някой бар и се чудите накъде да поемете утре сутрин – някъде в радиус от 150 км около София.

Вариантите са буквално стотици – само вземете пътна карта и очертайте с молив кръг с радиус 150 км и ще видите сами! Ние ще ви ударим едно рамо с няколко вдъхновения – с кола, с колело, с градски транспорт, с влак, на стоп. Всеки да пътува, както му е кеф!

Да, и София диша, макар понякога да трябва да се отдалечите малко.

1. Лозенски манастир

Разстояние от София: 20 км

Част от Софийската Света гора, Лозенският манастир е един от най-посещаваните в района, а гледката, която се разкрива от него към Софийското поле, буквално ще ви спре дъха. От центъра на Долни Лозен е под час пеша нагоре по не особено тежък горски черен път. След това можете да продължите към връх Половрак по Лозенската екопътека и да слезете през село Пасарел.

2. С влак до Своге

Разстояние от София: 40 км, с влак - 40 минути

Преди време събрахме 10 причини да видите Своге, а се оказа, че са много повече. Самият град е идеален за разходка, има и няколко приятни заведения. За разходките в околностите да не споменаваме...

3. Сопот

Разстояние от София: 130 км

По подбалканския път са само 130 км от София до Сопот. Градчето не само носи и днес много от духа на Вазов, но и е истински магнит за почитателите на планинското колоездене, зорбинга, парапланеризма...

4. Благоевградски приказки

Разстояние от София: 102 км

Мнозина отскачат до Благоевград само за обяд в парк Бачиново. Прибавете към това и една арт разходка – в старата част на града, Вароша. Макар на 2 минути от центъра, Вароша е истински романтично и уединено място. Малките улички са като лабиринт, и всяка една отвежда на неочаквано място. Както се разхождате, и пред вас се препречва врата. А зад нея – тих кът с аромата на здравец, прозорци, „окичени” с клони, и тихите стъпки на някоя угоена котка, прокрадваща се в тъмнината.

Урок по история: Ески Джумая - българският град на 5000 години, как се казва сега?

5. По пловдивските тепета

Разстояние от София: 149 км, с влак - 2 часа и 15 минути

От колко време не сте били в Пловдив? През последните години доста неща са реновирани и променени. Разходка из Стария град, кафе на терасата над Античния театър и вечното броене на тепета (а вие знаете ли колко точно са?) – изборът е ваш, а Пловдив е на точно 149 км от София. Вижте и най-интересните заведения в Пловдив.

6. Влезте в килията на Паисий

Разстояние от София: 150 км

Макар да сме свикнали да свързваме Банско предимно със ски, протести „за“ и „против“ нови лифтове и Джаз фестивал Банско, това е родното място на Паисий. Заведете децата си в килията на монаха – точно копие на вече несъществуващата му килия в Атонския манастир.

7. Драгоман – блатото като забележителност

Разстояние от София: 43 км, с влак - 1 час

Ако изобщо сте се опитвали да си представите разходка в блато, представите ви може да се окажат много по-различни от пътеката през Драгоманското блато. Система от дървени мостчета ви превежда над блатната растителност, буквално на сантиметри от птиците. А да, и хищни растения.

8. Боянски водопад, Боянско езеро

Разстояние от центъра на София: 8 км

Ето ви една разходка с градски транспорт – автобус 64 ви оставя на спирка Боянко ханче, откъдето можете да поемете в културна посока (Боянската църква, част от наследството на ЮНЕСКО в България) или пък по планинските пътеки към Боянския водопад, Боянското езеро и няколко близки хижи. Пътеките са добре маркирани, прочетете и подробности за маршрута.

9. Кътинските пирамиди

Разстояние от София: 20 км

Дори за тези, които живеят от десетилетия в София, наличието на пирамиди в околностите на града може да звучи чудато. Кътинските пирамиди обаче са забележителност, която трябва да видите преди да бъде унищожена от времето. Стига се с кола, маршрутно такси или автобус.

10. Съевата дупка

Разстояние от София: 100 км

За почитателите на пещерите, скалните образувания със странни имена и пещерните сватби – Съевата дупка. Хубавото е, че работи без почивен ден.

11. Черепишкият манастир

Разстояние от София: 100 км, с влак - 2 часа

Още едно прекрасно кътче в Искърския пролом. Тръгнете с влак, слезте на гара Лютиброд и тръгнете пеш по шосето обратно към Черепиш. Разходката е по-малко от час, минава през живописни тунели, склонове и извивки на Искър, за да ви дари накрая с прекрасната гледка на манастира отвисоко. Може да слезете и на гара Черепиш, откъдето манастирът е съвсем близо.

Радост за туристите: Нещо голямо отново ще работи в любимата ни Гърция СНИМКА

12. Годеч и Дивият запад

Разстояние от София: 47 км

Тук наистина може да се почувствате като в Дивия запад – особено ако влезете с гръм и трясък в някое от кафенетата, където ще предизвикате куп учудени погледи от местните хора (и последвали сладки приказки). Градът има чудесен обновен център, покрай пътя се издига вековна иглолистна гора, а над него има поляни, сякаш създадени само за пикник.

13. Село Граница

Разстояние от София: 106 км

Граница се гордее, че е единственото село с църква, манастир и винпром. Намира се на 4 км от Кюстендил и има всичко за уикенд разходка – места за пикник, интересни къщи от преди два века, средновековна крепост и, разбира се, много добри вина.

14. Седемте рилски езера

Разстояние от София: 100 км

Хубавото е, че за да стигнете до Седемте рилски езера, има цял куп маршрути – и за напреднали, и за начинаещи планинари. Езерата не просто са приказно красиви, а около тях се носят легенди, коя от коя по-драматични.

15. Самоков

Разстояние от София: 60 км

Изберете Самоков за почивката си и той ще ви предостави такова разнообразие от възможности, че вероятно няма да ви стигне времето да се възползвате от всички. Градчето е най-популярно като планински курорт и база за големите ски-центрове около него. Вместо сред суетата на Боровец, можете да се настаните в уютен хотел или къща за гости в Самоков. Прочетете повече за маршрутите около Самоков, но не подценявайте и забележителностите в Самоков - много добър музей и Самоковският манастир.

Учен тръгна натам, където човек никога не е ходил - гробището на космически кораби! КАРТА

16. Приказка за една църквица край Лобош

Разстояние от София: 70 км

Това е място с необикновена история. Църквата Свети Йоан Летни е построена през далечната 1350 г. и е преживяла потапянето на едно село на дъното на днешния язовир Пчелина. Гледката от скалата Пчелин камък към огледалото на язовира е изумителна. Съвсем наблизо е Земен.

17. Лакатнишките скали

Разстояние от София: 60 км, с влак - 1 час и 15 мин.

Ако пътувате с влака София – Мездра, Лакатнишките скали вероятно са едно от онези места, които много пъти сте виждали отдалеч, много пъти сте си казвали, че трябва да посетите, но така и досега не сте запалили колата в тази посока. Панорамата, която се разкрива от скалите към дефилето на река Искър и гара Лакатник, ще остане дълго в съзнанието ви, а маршрутът е идеален за един ден или уикенд, сравнително лек и подходящ за деца.

18. Изкачване на покрива на Балканския полуостров

Разстояние от София: 80 км

Мусала е не просто най-високият връх на Балканите - той е най-високият между Алпите и Кавказ, което си е яко и спокойно може да послужи като повод за гордост, особено за пиянски разговор в гръцка кръчма. Южните ни съседи мъкнат павета откъде ли не за няколкото метра, които ние имаме дадени от Бога. Затова и е хубаво да се видят. Можете да си направите еднодневна суперлежерна разходка (подходяща и за неизкушени от планинарството) или да отделите повече време.

19. Белчин – селото на щъркелите и крепостта Цари Мали град

Разстояние от София: 50 км

Белчин е село, което си има от всичко по малко – и тракийски гробници, и вековна църква, минерална вода, етнографски музей, а отскоро - и възстановена крепост Цари Мали Град. Крепостта има атракции за деца, така че е идеална за семейна разходка. Селото пък е известно с многобройните си щъркелови гнезда. Отидете през април, за да свалите мартениците.

20. Най-горещият гейзер в Европа

Разстояние от София: 80 км

Като чуете „гейзери“, сигурно ви става едно такова исландско или пък се сещате за американския парк Йелоустоун и анимационните серии за мечето Йоги. А знаете ли, че единственият гейзер в континентална Европа се намира в България, в Сапарева баня? При това е най-горещият на Стария континент и все още се използва и за... варене на картофи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай