logo

5 безумно странни градове на планетата, които ще ви скрият шапката

5 безумно странни градове на планетата, които ще ви скрият шапката

Сред тях са "сталинската Атлантида" и селища на кръвосмесители и престъпници

Виждали сме какви ли не класации на градовете по света – най-големите, най-важните, най-посещаваните от туристи или тези, в които е невъзможно да се живее.

Всички се възхищаваме на най-старите или удивителни градове. Предпочитаме, обаче, тези, които са модерни и удобни. Някои дори наричаме „градове на бъдещето“.

Сега ви показваме един по-различен списък с градове – на тези, които са съвсем различни и ще ви изненадат по неподозиран начин. Можем да ги наречем най-странните градове, но това не е достатъчно, за да ги опише.

5. Нефт Дашларъ – сталинската Атлантида

Съветския град-призрак Инилчек, в който нощем се случва нещо страшно ВИДЕО

Нефт Дашларъ (на руски - Нефтяной камень) е огромен град в Каспийско море край бреговете на Азербайджан. Построен е през 50-те години на миналия век от съветски инженери.

Дълбочината на водата тук не е голяма – едва 20 метра.През 1949 година тук е открит петрол. За основа на строежа са послужили 7 потънали кораба. Градът се състои от 30 нефтени платформи, разположени в огромен кръг с диаметър 30 км. Те са свързани с мрежа от мостове с обща дължина 300 км.

От града до сушата се пътува между 6 и 12 часа, в зависимост от типа на кораба. За 5-те хиляди работници, работили на нефтения град, са построени 8-етажни жилищни сгради, библиотека, баня, пекарна, перално помещение и даже кино с 300 места.

Градът си има и собствено футболно игрище, истински парк с дървета и малки зеленчукови градини за работниците. Почвата е донесена от континенталната част.

Правени са планове Нефт Дашларъ да бъде ремонтиран и дори да бъде превърнат в тропически курорт, но нищо не се получило. Градът е в упадък, но все още е добре охраняван. Според експерти, запаси от нефт ще има още 20 години.

4. Кандидо Годой – селището на близнаците

В градчето на немски заселници в Бразилия Кандидо Годой е регистрирана необичайно висока раждаемост на близнаци – 10% в стравнение с 1% в останалата част на страната. Един учен направил ДНК тест на местните жители. Станало ясно, че жените, които са родили близнаци, имат сходен ген, е броят на кръвосмешенията между германските заселници е шокиращ.

Това означава, че в началото в селището пристигнали само няколко души с този ген, който чрез бракове в едни и същи семейства се е предал и на следващите поколения жени. Така се е появил градът с твърде много близнаци.

В този град живеят най-много близнаци. Причината е мистерия

3. Миракъл Вилидж – „Селото на чудесата“, където живеят сексуални престъпници

Във Флорида, САЩ, е разположен Миракъл Вилидж (Miracle Village) – изолирана общност от осъдени сексуални престъпници. Въпреки това там живеят хора, които са много по-нормални, отколкото може да се очаква. Така например, местен жител имал неблагоразумието да уринира на публично място и предизвикал недоволството на околните, които се обадили в полицията.

Ако един осъден е регистриран като сексуален престъпник, той се озовава в Миракъл Вилидж. В тази графа попадат хора, занимавали се с детска порнография, правили секс с непълнолетни, макар и по взаимно съгласие, и т.н. Тук, обаче, не се приемат насилници, диагностицирани педофили и сексуални маниаци.

Селището се управлява от международната хуманитарна организация Matthew 25 Ministries. Негов основател е Ричард Уитроу. В САЩ по отношение на лицата, извършили ненасилствени сексуални нарушения, се прилагат много строги ограничения – те не могат да живеят в близост до някои обществени сгради, детски заведения и т.н.

Поради това хората, осъдени за такива прегрешения, имат проблеми със завръщането в обществото. Много от тях прекарват остатъка от живота си в Миракъл Вилидж като доживотно наказание.

2. Таос – градът на земните кораби, построени от боклуци

Майкъл Рейнолдс – основателят на компанията за биотехнологии Earthship разработил концепцията за „земни кораби“ и построил 15 къщи на върха на скалите в планините в близост до Ню Мексико, САЩ. В основите на стените са поставени стари гуми, бутилки, консерви, смесени с бетон.

Къщите са оборудвани със самостоятелни системи състеми за електричество, отопление, канализация и дори интернет. За регулиране на вътрешната температура се използва естествена вентилация. „Един кораб може да съществува независимо от държавните и комуналните услуги“, обяснява Рейнолдс.

Неговата компания построи още 75 жилища в Таос, Ню Мексико. След това „земните кораби“ започнаха да се появяват навсякъде в САЩ, стигнаха до Европа, разработват се в държави по цял свят. Цената на един „кораб“ варира от 250 000 до 1,5 млн, долара.

1. Кубър Педи – подземната опалова столица на Австралия

За удивителната история на Кубър Педи, основан през 1915 година в сърцето на Австралия, вече сме ви разказвали подробно в pochivka.blitz.bg.

В Кубър Педи се оказало, че има повече опал от където и да било другаде. От тук излиза 70% световния добив.

Заради непоносимата жега търсачите на опал били принудени да изградят града под земята. Над повърхността има публични и административни сгради, а отдолу са къщите, ресторантите, хотели, барове и дори църкви. Мястото вече се е превърнало в истинска туристическа атракция.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

http://coronavirus.eti.pw

http://coronavirus.eti.pw 15.04.2020 13:37

http://coronavirus.eti.pw

самолета 123

самолета 123 22.04.2020 11:22

има още един София