logo

5 магични места в Италия, управлявани от тайнствен народ преди римляните

5 магични места в Италия, управлявани от тайнствен народ преди римляните

Тази могъща цивилизация се развива в Южна Тоскана, Умбрия и Лацио между 9-ти и 1-ви век пр. н. е.

Историческото, художествено и културно наследство на Тоскана е особено специално. Градове на изкуството, археологически обекти, картини и други шедьоври са част от красотите, които обогатяват очарованието на тази земя на многобройни чудеса.

Етруският период е една от най-важните исторически епохи. Тази могъща цивилизация се развива в Южна Тоскана, Умбрия и Лацио между 9-ти и 1-ви век пр. н. е. и след това разширява територията си към Кампания, Емилия-Романя и Ломбардия. Не се знае откъде етруските са дошли на Ботуша, някои смятат, че са били автохтонен народ, но има много въпросителни, които витаят във въздуха векове след тяхната напреднала цивилизация.

На това красиво място в Италия дават по 15 000 евро на всеки купувач на жилище

Въпреки това, благодарение на многобройните архитектурни следи, останали в тази област, е възможно да се реконструират основните аспекти на тяхната култура, особено по отношение на уникалните погребални традиции. Много италиански градове все още пазят някои красиви некрополи - древни етруски гробници, които могат да приемат различни форми в зависимост от социалния статус на починалия. Тези центрове са били част от Додекаполи, която е била федерация на дванадесетте най-важни етруски градове-държави.

Интересното е, че многобройните артефакти, оставени от етруските, показват, че жените и мъжете са били равни в обществото, което е различно от начина, по който са се държали римляните. В скулптури и картини жените са показани не само като добре приети, но и като активни участници в банкети и социални събирания. Надписите показват, че жените могат да наследяват имущество и запазват матронимичните си имена (римските жени приемат името на баща си или съпруга си); а саркофагът на съпругата, открит в етруския некропол в Черветери, показва мъж и жена в равен статус.

Разгледайте Популония


Популония е единственият от градовете-държави, който достига до морето и има стратегическа позиция за морска търговия. Този древен акропол се намира на върха на нос с изглед към великолепния залив Барати, точно пред бреговете на остров Елба. Популония е известен с красивия си археологически парк, музей на открито, който съдържа хиляди артефакти, открити в региона, много от които са свързани с желязото, обработвано в района.

Интересният некропол, от друга страна, се намира на един хвърлей от плажа Барати и представя гробници от различни видове (киоск, яма, могила, саркофаг, кесон и камера).

Посетете Киузи и лабиринта на Порсена


Малкият град Киузи е разположен сред зеленина, в сърцето на спокоен пейзаж с плодородна земя, която е била силно експлоатирана от етруските. Един от най-важните му паметници е красивият лабиринт на Порсена, хидравлична конструкция, датираща от първи век пр.н.е., която може да бъде изследвана в тунелите, след като влезете в музея на катедралата. Некрополът е на няколко километра от центъра и съдържа повече от хиляда древни гробници.

Полюбувайте се на прекрасната Химера в Арецо


Там е открит един от символите на етруската цивилизация, по-точно прекрасната химера от 4 век пр.н.е., която днес се съхранява в Археологическия музей във Флоренция. Арецо предлага посещение на някои интересни музеи, които съдържат богати етруски колекции, като Музея на Gaio Clinio Mecenate, който съхранява глинените съдове, намерени в некропола на Poggio del Sole, или Музея на Етруската академия, с бронзови и други предмети, произхождащ от гробницата на Содо.

Други следи от етруска цивилизация могат да бъдат намерени на Пиацета Сан Николо, където все още се виждат останките от градските стени, или като се разхождате към древния „град на мъртвите“, разположен в заобикалящата долина, където ще намерите няколко гробници.

Посетете известния музей MAEC в Кортона


Този красив град представя известния музей MAEC, уникално и оригинално изложбено пространство, което събира всички предмети, открити в района на Кортона, като Tabula Cortonensis, третият най-дълъг етруски текст. Историческият му център все още съдържа останките от стени, датиращи от 4 век пр. н. е. и предлага възможността да посетите други прекрасни музеи, които ще направят вашата културна обиколка изключително интересна.

Волтера – домът на първата вещица в историята и на цели три цивилизации

Насочете се към Волтера, за да разгледате некропола


Градът, който през 4 век пр. н. е. се е наричал Велатри, има множество некрополи, като тези на Портоне, Бадия, деле Рипайе и Улимето. Етруският акропол на Пиан ди Кастело също разполага с някои красиви цистерни. Разгледайте басейна на Август и руините на храмове, датиращи от 3-ти-2-ри век пр.н.е. Много от находките, открити в тази област, сега се съхраняват в музея Гуарначи, една от най-красивите колекции на етруско изкуство в Италия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Елини

Елини 18.11.2022 12:30

Етруските са част от елинизирания древен свят. Няма етруска цивилизация.

Жужо

Жужо 18.11.2022 20:36

Етруските са тракийски племена! Отдавна се знае,ама истината е неудобна! Цялата общо приета история е лъжа! Няма Елини,траки са ! Лъгали са ни още в училище и продължават!

Anonymous

Anonymous 19.11.2022 14:24

Етруските са древни траки.( българи) Не им изнася да се знае.

nadi_ilieva@abv.bg

[email protected] 19.11.2022 23:57

Като сме траки,значи ли,че сме по-кръв фашисти,щом днес сме против Русия или по-скоро търпим да ни правят фашисти?!!!Ет -руските дали са народ или цивилизация???

Фединандова

Фединандова 22.11.2022 23:03

Етруските са свързани със прототраките пеласги (беласги),нашите предшественици, населяващи Балканският полуостров. Това са предшественици на бялата раса...