logo

7 факта за китайците, които ще ви шокират и вдъхновят

7 факта за китайците, които ще ви шокират и вдъхновят

Въпреки бурното икономическо развитие на Китай и активните, най-вече търговски, отношения с другите страни, все още сравнително малко се знае в западния свят за живота и нравите на китайците. Това е така, защото някогашната Поднебесна империя е била изолирана от останалия свят по свой избор векове наред. Макар и в последните столетия това рязко да се е променило, ефектът все още се усеща в днешната Китайска народна република. 

Пътешествениците откриват най-различни и дори шокиращи факти за живота на най-многобройния народ на планетата. Руска пътешественичка и блогърка, която от няколко години живее в Китай, сподели своите любопитни открития. 

Какво у европейските туристи ужасно дразни японците

"Допреди заселването ми в Китай знаех съвсем малко за страната, за културата и вижданията на китайците, но вече разбирам все повече и повече неща и нямам търпение да ги споделя с вас", пише тя. 

Пийте повече гореща вода

Това в Китай може да се определи като начин на живот. Боли ви главата - пийте гореща вода,тъжно ви е – пийте повече гореща вода. Топлата вода се пие още от ранно детство - в детската градина на масата седят донесените от децата термоси с топла вода и в почивките децата пият от тях.

Китайците са расисти

Ако сте с европейска външност, особено с руса коса и сини очи, отношението към вас ще бъде по-добро от това към азиатците. А ако сте негър, отношението към вас ще бъде доста по-лошо. Ако китаец се ожени за европейка, се счита за голям успех, а ако жена му е тъмнокожа, се счита за провал.

Яйца сварени в урината на малки момченца

В провинция Чженциан „лакомството“ се радва на голямо търсене и се смята за чудодейно. Урината трябва да бъде от момченца не по-големи от 12 години.

Имате кашлица - не яжте пържено

Бях удивена от това че местните хора, а и някои доктори, вместо да ви помогнат да намерите лекарство за болки в гърлото, ви съветват да не ядете пържено и да пиете повече вода.

Проф. Байкова обясни как сами блъскаме с консерванти храната

В китайските аптеки се продава основно народна медицина

Тук няма да намерите антибиотици, тях трябва да потърсите в болниците, но за сметка на това има всевъзможни треви, витамини и най-различни отвари.

Китайците са много суеверни

Опитайте да подарите на китаец нещо с номер 4 и ще го изплашите като малко дете. Подходящи за подарък са неща с цифрите 6 или 8. Това се касае за всичко от номер на мобилен телефон, през кола до етаж на апартамент в жилищен блок. Четворката напомня по произношение думата за смърт, а шестицата значи късмет.

Судан: Страната на черните фараони. Повечето нубийци нямат дори телевизор и пият направо от Нил

Английски от 2-годишна възраст

Повечето жители на Китай, причисляващи се към средната и висшата класа, записват децата си на уроци по английски от 2-3 годишна възраст. Аз работя като учител по английски и се учудвам, че ми водят деца, които още не могат да кажат и една дума на китайски. Но именно затова новото поколение китайци ще могат да говорят свободно на английски за разлика от голяма част от родителите им.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай