logo

9 приказни замъка в Румъния

9 приказни замъка в Румъния

Те имат голяма историческа стойност, зашеметяваща архитектура и различни спиращи дъха гледки към румънската провинция

Намирането на замъци в Румъния не е трудно, те са навсякъде в северната ни съседка. Те са добре запазени и всеки има своя уникална история.

Тези замъци предлагат поглед към миналото, като разказват истории за хората, които са живели там. Тук можете да се потопите в легендите за вампири и призраци. Показваме ви най-величествените и забележителни от тях. Те имат голяма историческа стойност, зашеметяваща архитектура и различни спиращи дъха гледки към румънската провинция.

Когато планирате пътуване тук, можете да изберете различна дължина на престоя - както дългосрочен, така и само за уикенда. Единствената разлика е, че през уикенда можете да видите 1-2 замъка, а на дълга ваканция - много повече. 

Мистичният манастир-крепост на Архангел Михаил, който всеки мечтае да види

Замъкът Кантакузино

Замъкът, построен през 20 век, е наследство от румънския аристократичен род Кантакузино. Заобиколен е от красиви градини с водопади, пещери и красиви фонтани. Той е център на аристократичния живот в румънската провинция.

Дворецът Джидвей

Този красив замък се намира в централна Румъния и е великолепен. От 16-ти век замъкът е реставриран и е чудесна комбинация от различни стилове. Големите кръгли кули са особеност, която демонстрира оригиналния стил, преобладаващ по това време. Замъкът Джидвей също е известен със своите винарски изби и винопроизводство.

Цитаделата Поенари

Цитаделата Поенари някога е била впечатляващ замък. Но днес той лежи в руини поради земетресение, което разруши по-голямата част от структурата. Това, което е останало от него, е впечатляващо напомняне за това какъв е бил този замък на хълмовете.

Крепостта на Сигишоара

Това е един от най-невероятните замъчни комплекси в този списък. Тази крепост, пълна със саксонски сгради, е оцеляла недокосната. Градът наоколо все още изглежда като от Средновековието. Тук можете да видите колекции от средновековни оръжия.

Крепостта Енисала

Близо до Черно море, сред хълмовете на Югоизточна Румъния, се намира крепостта Енисала. Някога е била една от най-важните крепости поради стратегическата си стойност. Крепостта предлага зашеметяваща гледка към околността и морето. Крепостта е служила като изходна точка за средновековните войски, които са пазели земята от чуждо нашествие. В разцвета си е била впечатляваща структура, но днес голяма част от нея е на парчета. За щастие петте отбранителни кули са все още непокътнати.

Крепостта Фъгъраш

През 14 век Трансилвания построява нова крепост, за да защити хората и да отблъсне набезите. Те заменят старото дървено укрепление и построяват крепостта Фъгъраш. През 16 век се превръща в кралска резиденция на принца на Трансилвания и семейството му. В крайна сметка се превърна във военен затвор. Когато комунистическият режим рухва, властите превръщат крепостта Фъгъраш в библиотека и музей, отворени за обществеността.

Замъкът Лазар

Трансилвания е дом на много впечатляващи замъци. Замъкът Лазар не прави изключение. Това е смесица от стилове от ренесанса до барока. През 18 век, в резултат на пожар, част от комплекса не е възстановен. Без значение какви части са били изгубени в пожара, замъкът на Лазар все още е запазил своя чар.

Замъкът Пекри в Озд

Това е красив замък с четири кули на всеки ъгъл. Той остава зашеметяващ спомен от румънската история. Построен е през 1682 г. Той е трявало да бъде бил годежен подарък на баронеса Илона Телеки, но тя го напуска, когато бяга от страната по време на комунистическото въстание. Дворецът е опожарен повече от петдесет години по-късно. Само ъгловите кули останали непокътнати. Останалата част от сградата е дарена на фондация Bonus Pastor, която напълно реставрира замъка. 

Най-дългата крепостна стена в Европа – щит срещу османците, превзета от туристите

Ръшновска крепост

Цитаделата се намира на живописно и отдалечено място, избрано за защита от врагове. Много преди да има крепост, земята е служела за отбрана. През 13 век е построен замък. Османската империя обсажда сградата в средата на 15 век. През 18 век цитаделата е била подложена на пожари и земетресения.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай