logo

Ако отидете на този посещаван от туристите остров, рискувате да ви изядат канибали!

Ако отидете на този посещаван от туристите остров, рискувате да ви изядат канибали!

Между Индонезия, Малайзия и Бруней в най-централната част на Малайския архипелаг се намира остров Калимантан, който е по-известен като Борнео. Площта му е около 170 хиляди квадратни километра. Открит е през 1521 година по време на експедицията на Магелан. Необичаен е дори в това, че неговите обитатели са съхранили канибализма и до ден днешен.

Островът е населен от няколко стотин племена. Всички местни жители са наречени даяки, всяко от племената има свой език, религия и култура. Броят на даяките е около 3 млн. души.

Най-често даяките преспочитат да живеят в ниски, дълги домове. В тези постройки те изграждат истински комуни. Във всяка една от къщите им има шаман и дори лекар - билкар, който лекува местните с растения. 

10 тайни места в градовете на древните маи, които екскурзоводите крият от туристите

А някои от домовете са просто забранени за странични посетители, освен ако стопанинът не ви е поканил да влезете и всяко нарушение се наказва със смърт.
В такива постройки живеят по няколко семейства, макар им ного от обитателите там вече напускат домовете си и се местят в намиращи се наблизо села или по-малки градчета. Но винаги се стараят да се настаняват там, където има и други представители на техните племена. 

Към домовете има стълби, които обаче се махат през нощта. 
Децата на даяците учат в специални интернати и се връщат при родителите си само през уикендите. Възрастните се занимават с отглеждане на ориз и плодове, както и в събиране на лечебни растения. 

Днес тези домове вече имат електричество и дори телефонна връзка. Периодично там отива и лекар. 

Различните племена даяци са си избрали няколко религии - християнство, будизъм и ислям. Независимо от това всички се стараят да се придържат и към традиционните си вярвания. А те вярват в Бог с външност на дракон, когото наричат Асо. Съгласно религията на даяните бог Асо помага на мъртвите да се отправят в другия свят. 

Но най-интересното е, че сред отделни представители на даяките все още е разпространен канибализмът, макар и да се среща рядко. Смята се, че момченцето може да се нарече мъж, когато убие своя враг и донесе главата му в племето като доказателство. Едва тогава и мъжете имат право да се женят. 

При това те могат да изберат която си искат жена от племето. За момичетата такъв жених се явява надежден мъж, който е способен да защитава семейството. Трофеите с отрязаните глави се изсушават и закачат пред дома.

Даяците използват за оръжие дълга тръба, в която има отверствие за мятане на отровни стрели. Те са дълги и тънки, предварително натопени в отровата на кобра. 

За свои врагове даяците избират само равностойни противници. Старци, жени и новородени не закачат. Канибализмът се среща единствено като ритуална церемония./pochivka.blitz.bg.
 

Коментирай