Археолози откриха мистериозен храм на бог Ра в Египет СНИМКИ

Археолози откриха мистериозен храм на бог Ра в Египет СНИМКИ

Според The Telegraph, тези крепости са издигнати  по време на Петата династия през XXV в. пр.н.е.

Археолози се натъкнаха на невероятно откритие от древен Египет. Учените са открили древен храм на Бога Слънце – Ра, в местността Абу Гораб недалеч от древния храмов комплекс Абусир.

Според The Telegraph, тези крепостни храмове са издигнати  по време на Петата династия през XXV в. пр.н.е. Смята се, че точно шест храма на Ра са заобикаляли комплекса от пирамиди в Абусир, построен столетие след пирамидите в Гиза, но досега са открити само два такива храма.

Докато предназначението на пирамидите е било осигуряване на вечен покой на фараоните, храмовете на Ра са били необходими за затвърждаване на божествения статут на владетелите на Египет в този свят.

2 в 1: СПА и сафари – вижте най-доброто място за това в цяла Африка

„Всеки цар е искал да построи пирамида за своето възкресение, но това не е било достатъчно за фараоните от Петата династия. Те са искали нещо по-голямо. Царете са строили храмове на Слънцето, за да се превърнат в Бога. В Бога Слънце“, казва Масимилиано Нуцоло, научен ръководител на разкопките.

Таен тунел в Бъкингамския дворец води до най-лъскавия коктейл бар в Лондон СНИМКИ

Египтологът уточнява, че във всеки такъв храм е имало голям обелиск, посветен на бог Ра, а също голям двор, предназначен за ритуални цели. Храмът, който се явява третият от шест, е бил открит близо до един от вече известните храмове, построени по заръка на фараона Нюсера.

Той добавя, че в хода на разкопките изследователите имали съмнения за предназначението на постройките, докато не открили съдове за бира, които се използвали в древноегипетските религиозни церемонии. Остава неясно кой именно е поръчал постройката, но най-вероятно е това да е бил някой от Петата династия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай