Българите луднаха по пътуване до древна страна с уникални напитки и култура

Това е първата държава в света, която приема официално християнството за държавна религия

https://pochivka.blitz.bg/pateshestviya/blgarite-ludnaxa-po-ptuvane-do-drevna-strana-s-unikalni-napitki-i-kultura Pochivka.blitz.bg
Българите луднаха по пътуване до древна страна с уникални напитки и култура

Когато човек чуе името Армения, обикновено се сеща за планината Арарат, в която според Библията е спрял ковчегът на Ной, и божествения коняк, който носи името на планината. Наред с това обаче тази бивша съветска социалистическа република има още доста повече забележителности, заради което си заслужава човек да я посети. 

Цена

Родните туроператори предлагат привлекателни дестинации на цени от 900-1200 лв. за 4 дни или от 1400 до 1600 лв. за 5-6 дни престой в тази страна със самобитна и уникална култура. Със сигурност едва ли ще има някой, който след края на екскурзията да бъде недоволен от предложените му атракции и забележителности. Добрата новина е, че до Армения има директен полет от България и не се налагат прекачвания и обикаляне по летищата. Освен това в предлаганата пакетна цена са включени всички летищни такси и трансферът от летището до хотела, пише "Телеграф".

В цената са включени нощувки със закуски, както и по една бутилка минерална вода на ден. За разлика от други държави, в които водата от чешмата не е годна за пиене, в Армения тя може да се употребява. Но се препоръчва да се опита естествено газираната вода, която е една от най-добрите в цял свят.

Защо на красивите жени им е строго забранено да посещават Армения?

Положително е и това, че в цената са включени таксите за повечето от туристическите обекти. Сред допълнителните разходи наред с обедите и вечерите и допълнителния багаж са включени още и бакшишите за екскурзовода и шофьора на автобуса, които са в размер на три до пет евро на турист на ден.

Начало

Началото на екскурзията до Армения стартира с полет от София до столицата Ереван, която е един от най-древните градове в света. Най-старите сведения са, че на това място е съществувало поселение още през VIII век пр. н.е. Това е била крепостта Ербуни, която е била средищен кръстопът на керваните между Европа и Азия.

През вековете селището тук е сменяло често своите господари: персийци, османци, руснаци. Последните очевидно се оказват най-устойчиви и се задържат за най-продължителен период, след като успяват да създадат и своя република, която е присъединена към СССР. И остава такава 61 години.

От 1991 г. Армения отново е независима република, а Ереван е нейна столица. Един ден не е достатъчен, за да бъдат разгледани всички исторически и културни паметници на този град. Затова е препоръчително, преди да тръгне за Армения, туристът да си направи списък на онези места, които иска да посети в Ереван. В списъка задължително трябва да бъдат включени най-известните и най-забележителните.

Един от тях е площадът „Република“, чието изграждане продължава цели 32 години, от 1926 до 1958 г. Площадът има овална форма и погледнат отгоре, изглежда като традиционен арменски килим. Каквато всъщност е била и целта на неговия създател, архитект Александър Таманян. Една от атракциите на площада са танцуващите фонтани.

От ранна пролет до късна есен всяка вечер между 21 и 23 ч., окъпани в светлина, те пръскат вода в ритъма на различни стилове музика: джаз, поп, рок и класика.

За съжаление поради ограничеността на времето организираният тур не предвижда посещение на всички и дори не и на половината културно-исторически паметници.

Не бива обаче да бъдат пропускани още и Президентският дворец, Академията на науките, Националният парламент, Арменският театър за опера и балет, Националната галерия и Историческият музей, както и Ботаническата и Зоологическата градина, къщата музей „Арам Хачатурян“ и други. 

Герои 

Специално внимание заслужава да бъде обърнато на „Матенадаран“ – изследователския институт на Армения, в който се съхраняват стотици древни ръкописи. Туристите обръщат внимание също и на катедралата „Св. Григорий Просветител“, която е най-голямата арменска църква в света.

При наличието на повече време могат да бъдат обходени и десетките паметници на местни и национални герои от различни обществени сфери като монументите на Антон Чехов, Лев Толстой, Александър Пушкин, Степан Шаумян, Уилям Шаумян, Армен Тигранян и дори на самия библейски старец Ной.

Наред с тях могат да бъдат още отбелязани монументът „Майка Армения“ в Парка на победата, Момичето от Ван, Възродена Армения, Жената от Карабах и др. Трябва да се отбележат и някои паметници, които вече са премахнати, за да не бъдат заблудени туристите, дошли да видят точно тях. Става дума за монументите на Екатерина II, Владимир Илич Ленин, Йосиф Сталин и Карл Маркс и паметника „Слава на труда“.

Ереван 

Въпреки многото паметници и туристически обекти столицата Ереван е едва началото на „арменското приключение“. Тя е вратата, водеща към сърцевината на екзотичната страна. А приятните изненади за родните туристи тепърва предстоят.

След трудното препятствие да се обходят колкото може паметници на културата в Ереван, вторият ден от престоя в Армения отвежда туристите в град Вагаршапат, един от най-значимите културни и религиозни центрове в страната.

Не бива да се забравя, че Армения е първата държава в света, която приема официално християнството за държавна религия. А днес 97% от населението на държавата са арменци и християни. Което прави Армения една от най-моноетническите държави в света. Първата църква в света е посветена тук и носи името „Свети Ечмиадзин“.

Това е и главната катедрала на Арменската апостолическа църква. Изградена е на мястото на древен езически храм. През вековете църквата няколко пъти е събаряна и изграждана изоснови. Катедралата е включена и в Списъка на културно-историческото наследство на ЮНЕСКО.

Освен най-старата църква във Вагаршапат има и др. по-приятни за туристите атракции като дегустация на култовото бренди „Арарат“, което се произвежда тук. И след тази дегустация съвсем нормално е туристите да останат и да нощуват в този град, за да се заредят със сили и енергия за онова, което им предстои да изживеят през следващите дни.

Манастир 

Третият ден от екскурзията в Армения е определен за посещение на манастира Нораванк от XIII век. Комплексът се намира в тесен пролом на река Емагу до град Ехегнадзор. Той включва няколко църкви, най-величествената от които е „Св. Аствацацин“ от началото на XIV век, посветена на Св. Богородица.

Другото посещавано място в Нораванк е Хор Вирап – мястото, където св. Григорий е бил затворен в продължение на 13 години от тогавашния арменски крал заради проповядваната от него християнска религия. И тук за отмора отново следва дегустация на червено вино от известната винарна „Олд Бридж“.

На следващия ден отпочиналите благодарение на свежия и чист въздух туристи са готови за следващия етап от прехода си. Този път те ще се насочат към полуостров Севан, където се намира и едноименното езеро, както и едноименният комплекс „Севанаванк“ от средата на XVIII век. Според надписа на една от църквите манастирът е основан през 874 г. от принцеса Мириам, дъщеря на арменския цар Ашот Велики.

Манастирът по онова време е бил строг, тъй като е бил предназначен за съгрешили монаси. Френският изследовател Жан Мари Шопен описва как местните монаси сами си налагат строги забрани за месо, вино и жени, които спазват. От манастира маршрутът на туристите продължава към Дилиджан – град с уникална природа и архитектура.

Това е градът, предназначен за живеене на онези, които искат да избягат от цивилизацията и да се насладят на природата и красотата. От 2017 г. регионът е превърнат в туристически дестинация. Основните забележителности са манастирите „Юктакванк“ и „Матосаванк“.

Другото, с което е известен Дилиджан, са множеството ресторанти, в които се предлагат традиционни местни кулинарни шедьоври като пица с диви гъби, агнешко със сливи и мед и прасковен пай. Впрочем като става дум за последното, Армения отдавна е известна със своите кайсии, които са един от символите на страната.

Особено известно и пивко е тяхното кайсиево вино. В Дилиджан заслужава да се посети и местният Народен музей, в който има изложени десетки килими, ковьори и други ювелирни изделия. Един от нестандартните музеи се намира в читалището на Дилиджан. Там са експонирани предмети както от имперския, така и от съветския период на Русия.

ЮНЕСКО

Няма как избралият екскурзия в Армения да си тръгне, преди да е посетил пещерния манастир „Гегхард“, който също е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Смята се че тук в продължение на векове е било съхранявано копието, с което е прободен Христос. То било донесено в Армения от ученика Юда и е съхранявано дълго време в манастира.

Тук се намира и най-старата запазена сграда в Армения, езическият храм Гарни, за който се смята, че е от I век от н.е. и е построен по времето на цар Тиридат. Храмът е издигнат в чест на бога на слънцето Митра и ежегодно се посещава от милиони туристи от цял свят.

Другото любимо място за посещение е и „Симфонията на камъните“ в дефилето Гарни на река Гот с отвесни скални стени от осмоъгълни базалтови колони. Тук трябва да отбележим и посещението на открития пазар „Вернисаж“, където туристите могат да си купят желани сувенири, подаръци, бижута и др. традиционни изделия.

А за любителите гастрономи пък е пазарът Шука, където е истинският рай на плодовете и традиционните сладкиши. Тук по желание на туристите и срещу допълнително заплащане може да се посети и ресторант с традиционна местна кухня, където не само да се опита арменското „тонир“ барбекю, но и да се види приготвянето му от готвача пред очите на клиентите. 

Руини 

Някои от българските туроператорски агенции предлагат в последния ден от пътуването тематичен маршрут, озаглавен „Тайните на Арменската църква“. Маршрутът включва посещение на няколко стари и емблематични за Армения храмове и комплекси. Сред тях особено място заема манастирският комплекс Ечмиадзин, седалището на Арменската апостолическа църква.

Комплексът се състои от десетки сгради, първата от които е била построена през 301 г. от н.е., веднага след приемането на християнството в страната. През V век старата сграда е съборена и на нейно място е построена нова, която е в основата на днешния храм, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Другият храм, който туристите не могат да пропуснат, е църквата Звартноц („Небесни ангели“), смятана за едно от чудесата на средновековната арменска архитектура. Тя е построена по времето, когато земите на днешна Армения са били в състава на Византийската империя. Строежът на храма започва през 643 г. и продължава цели 10 години.

Мястото, избрано за строежа, е това, на което се е състояла срещата на св. Григорий Просветител и крал Тродат III. След тази среща е взето историческото решение за приемането на християнството в страната. 

Храмът съществува 400 години, преди да бъде разрушен в края на Х век по времето на войните между византийците и арабите. Останките на Звартноц са открити при разкопки в началото на ХХ век. Днес туристите могат да се разходят сред руините и по това, което е останало да се опитат да си представят цялото величие на някогашната първа арменска епископална катедрала.

С името на св. Григорий Просветител е свързан и Хор Вирап – мястото, където светецът е бил затворен в продължение на 13 години от арменския крал за проповядване на християнската религия, преди тя да бъде официално приета в страната. Оттук се вижда една от най-красивите и панорамни гледки към планината Арарат.

Лаваш

Впечатленията от посещението в Армения ще са непълни без дегустациите на продукти от местната кухня. Арменският хляб се нарича „лаваш“ и традиционно се е пекъл в подземни фурни, което му придава уникален и неповторим вкус.

Приготвя се от брашно, сол и вода, а фурните, в които се пече, се наричат „тонир“. Ако има нещо, по което арменците и българите ужасно много си приличат, това е че и едните, и другите не сядат на масата без хляб. Който консумират в доста неразумно големи количества.

Армения е страна, в която се консумират много млечни продукти. Най-разпространен сред тях е „мацунът“, който се приготвя от овче, краве и биволско мляко. Арменската кулинарна традиция залага много и на сладките продукти, като там са се смесили традиционните с арабските и персийските народни традиции.

В резултат на това арменските сладки много приличат на тези, които туристите са опитвали в арабските страни или в Турция. Но в същото време са и някак си по-различни и оригинални.

Коняк

В областта на питиетата всички поне веднъж през живота си трябва да опитат известния коняк „Арарат“, по възможност оригинален и с най-много звезди на етикета. Но наред с това сред най-качествените в света са и арменските вина. Между арменците и грузинците дори съществува сериозен спор в коя от двете страни преди хиляди години е направено първото червено вино в света.

Замъкът „Гирокастра“ е привлекателна забележителност за туристите в Албания

В своя подкрепа арменците цитират Библията, в която пише, че първото лозе е било засадено именно в техните земи. Една християнска легенда гласи, че след края на потопа, след като Ноевият ковчег спрял на върха на планината Арарат и старецът излязъл от него, първото, което направил, било да засади една лоза. Не случайно днес Армения се смята за един от световните лозарски центрове.

В страната се отглеждат около 400 сорта грозде и има над 300 винарни. Най-известните местни сортове са арени, кахет, кангун, воскехат, хатун харджи и др. Подобно на съседна Грузия в Армения също има традиция да се правят вина в глинени амфори – караси, които се заравят наполовина в земята. По този начин се запазват най-добре вкусовите качества на „питието на боговете“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай