Българският град, кръстен на свещеник

Българският град, кръстен на свещеник

Там се разпространява легенда как е бил създадено населеното място

Интересна история има малък български град. В буквален превод неговото име в миналото е означавало "пъстроок поп". Има и легенда, която разказва за човека, основал този град. 

Каква е легендата за създаването на град Попово

В град Попово се разпространява легенда как е бил създадено населеното място. В рамките на Османската империя свещеник се заселил с многобройната си челяд. Той положил много усилия, за да облагороди мястото и да го превърне в подходящо за живот. Тъй като бил обграден от вековни гори, бил трудно достъпен. Но една късна есен от там минал турски отряд.

Кое българско село носи името на чужда страна

Той бил изненадат от първия сняг и бил затрупан от него. Свещеникът заедно с челядта си ги спасил от това бедствие и ги подслонил за зимата. Когато се оправило времето, турският аскер се прибрал в Цариград и разказали за този човек на султана. Предводителят поискал да се види с този забележителен поп. Когато Свещеникът пристигнал в столицата на Османската империя, султанът го попитал как е успял да изхрани цяла войскова част през зимата. Свещеникът посочил челядта си и своите две ръце. Султанът бил много впечатлен от този божи човек и го оставил свободно да си живее, съобщава poznanieto.bg. 

Какво трябва да знаем за историята на Попово

На това място е имало селища още от хиляди години преди Христа, но нямаме достатъчно информация за тях. Първите писмени сведения са свързани с името на селището по време на Османската империя. През 1524 година се споменава наличието на село на име Поп Алагьоз (Пъстроокият поп), като част от Разградската кааза. По-късно през години, името на селището се трансформира на Попкьой – Попово село – и особено през XIX век започва да се разказва тази легенда за създаването на селото. На практика, истинският разцвет на Попово настъпва чак след Освобождението. 

Защо Попово разцъфтява след Освобождението

В селото се заселват много българи от близките райони. Най-предприемчивите от тях са балканджиите, които започват да пренасят тук своите знания и умения. Това постепенно превръща Попово в сериозен фактор в областта и още през 1883 Попово е обявено за градец (това е малък град).

Името Узун кум познато ли ви е? Това е старото име на един от най-красивите ни курорти СНИМКИ

ЖП линията София-Варна

При Попово жп връзката между София и Варна играе ключова роля. Поповчини успяват да се преборят жп линията да минава през техния град и това води до истински бум на търговията в града. Това се случва през 1899 година. Вече през първите години на XX век, това спомага на Попово да излезе като водещ център за областта. Още повече, това се случва през започналата засилена индустриализация през 50-те и 60-те години на миналия век.

Това води и до създаване на промишлена зона през 1971 година. Така се стига и до 1989 година, която води със себе до истински крах на промишлеността в града, който е почни невъзможно да бъде преодолян. Така поставената основа от предишните години не успява да бъде използвана и това води след себе си до сериозна загуба на население.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Араплар

Араплар 24.11.2023 12:44

Туй Попуу лий, ба?

Варниениец

Варниениец 26.11.2023 8:06

Ари уаа туй Попуу май

сен

сен 26.11.2023 13:24

Няма по-страшна напаст от българската простащина!!!