Името Узун кум познато ли ви е? Това е старото име на един от най-красивите ни курорти СНИМКИ

Името Узун кум познато ли ви е? Това е старото име на един от най-красивите ни курорти СНИМКИ

Това място е познато от дълбока древност, но чак след Освобождението по идеята на братята Шкорпил

Златни пясъци е един от най-известни български курорти, който всяка година привлича много българи и чужденци. Но знаете ли какво е старото име на местността.

Кога е създадено самият курорт и каква е причината за това. Днес ще се опитам да ви представя неговата история.

Историята на Златни пясъци

Старото име на местността е Узун кум – в превод от турски означава дълги пясъци. Това място е познато от дълбока древност, но чак след Освобождението по идеята на братята Шкорпил – Херман и Корпил са сред радателите на това място да се създаде курорт. Това се случва още през далечната 1915 година.

Тази идея не е реализирана от българските власти и се стига чак до 1955 година. Тогава с постановление на Министерски съвет е решено да бъдат изградени 2 модерни курортни комплекса около Варна – първият е Свети Константин и Елена(Дружба), а вторият е Златни пясъци.

Замъкът, който трябва да видите преди да умрете - Мон Сен Мишел разкрива тайните си СНИМКИ

Изграждането на Златни пясъци

Изборът на мястото на курорта не е случайно.Мястото е известно със своята девствена гора и дълга плажна ивица, което го прави подходящ избор за място за отдих. На броени метри от морския бряг е имало сладководно езеро, в което са живеели водни костенурки, но за съжаление не е успяло да бъде запазено.

Малко известен факт е, че на това място е имало страшно много змии. Предприети са сериозни мерки, тяхната популация да бъде ограничена и преместена на друго място, което ще е далеч от хората.

Дори се стига до там, че са докарани специалисти от зоологическите градини из страната, които да помогат. Внасят се таралежи от Албания, които да помогнат по естествен начин със справянето с пълзящите твари.

Проектът за изграждането на Златни пясъци е възложен на 13 архитекти, начело с Георги Ганев. Проектът бива изграден на 2 етапа:

  1. Малки двуетажни хотели по плажната ивици
  2. Хотелски комплекси и увеселителни заведения

Първата копка е на 11 август 1956 и до края на годината първият хотел е готов. Още през следващата 1957 година се построяват повече от 10 нови хотела. В цялост курортът бива завършен през 1965 година.

БГ туристите забравиха за Турция и Гърция, ето коя е новата топ дестинация! СНИМКИ

Интересн факт е как през годините се променя предназначението на курорта. Първоночалната идея е той да бъде място за семейна почивка на туристи от България и чужбина. Това трябва да бъде свързани и с балнолечението, което да бъде водещата сила. Но постепенно това се променя и курортът се насочва по-скоро в развлекателната сфера, особено през 90-те години.

Плажна ивица

Нещото, с което е известен е плажът на Златни пясъци. Самото му име подсказва, че това идва от уникалната структура на пясъка – той е фин и златист и се отличава като характеристика от другите плажни ивици.Плажът е с дължина от цели 3,5 км.

Природен парк Златни пясъци

Друг емблематичен обект е природният парк Златни пясъци. Интересно е ,че той е създаден още преди самият курорт. Това се случва през 1943 година.

Първоначално курортът е част от него, но по-късно бива изваден. В самият природен парк могат да се видят много разнообразни растителни и животински видове.

Има цели 9 маршрута – 5 класически и 4 специализирани (детнски, веломаршрути). Гордостта на парка са множеството запазени чешми,които се захранват от местни извори.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Лидия

Лидия 11.08.2023 11:56

Нищо не знаете,изграден е с ленински трудодни,съботници,на всички работещи варненци,с накрая приватизацията им отряза едно талонче-бонче,което отдавна замина в WC-то.Намаза Костов и &.

Лев

Лев 24.08.2023 18:58

Стига простотии..измислени имена...това е ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ...и точка. Много им харесва на всички днешни псевдо герой...да говорят смело за "лошото" минало...днес...а тогава бяха..ужас...и ...пример