logo

Буда или Пеща – какви красоти крие унгарската столица от двете страни на Дунав?

Буда или Пеща – какви красоти крие унгарската столица от двете страни на Дунав?

Градът е пълен със страхотни сгради и е идеален за една бърза екскурзия, независимо дали разполагате с уикенд или цяла седмица

Една спокойна и бавна разходка по пещенския бряг на Дунав в унгарската столица Будапеща в красив слънчев ден не може да бъде описана като нищо друго, освен като посещение на жива арт галерия.

Това е една от най-красивите градски разходки, на които пътешествениците могат да се насладят. Гледката към Буда – на отсрещния бряг на реката, е несравнима. Погледът преминава от един бароков архитектурен шедьовър към друг.

Изживяването е вълнуващо и се запечатва за дълго в паметта. Централно място в този великолепен град заема старият замък Буда, който е била кралска резиденция по времето на Австро-унгарската империя, пише британският „Експрес“.

Най-голямата минерална баня в Европа предлага страхотно изживяване и не е никак скъпо (СНИМКИ/ВИДЕО)

Будапеща, обаче, със своята 1100-годишна история, е много повече от паметник на Хабсбургите. Столицата на Унгария е пълна със страхотни сгради и е идеална за една бърза екскурзия, независимо дали разполагате с уикенд или цяла седмица.

Градът е добре свързан с всички части на Европа и е сравнително евтин на фона на останалите популярни европейски дестинации. В хотелите, ресторантите и историческите забележителности туриститеп олучават почти същото като в най-скъпите части на Лондон, но на около две трети от цената там.

На брега на Дунав има много луксозни хотели, от които се открива чудесна гледка. В центъра на града има много такива. Сред тях е наскоро реставрираният Дворец „Грешам“ – удивителна сграда в стил ар деко, създадена през 1904 година от Лондонската застрахователна компания „Грешам“. Тя се счита за една от културните победи на Унгария след отхвърлянето на комунистическия режим през 1989 година.

Посетителите на Будапеща през 90-те години били много по-впечатлени от Буда, тъй като от тази страна на Дунава повечето сгради успели да се запазят от разрушенията на Втората световна война и през комунистичесия период. Пеща, от своя страна, била мрачна гледка.

Пещенският бряг, обаче, е внимателно и грижовно реконструиран и Дворецът „Грешам“, отворен през 2004 година, е един от чудесните примери за това. Вътре се намира един от най-добрите ресторанти в града „Четирите сезона“.

Почти всички ресторантио в централната част имат свои експерти, които ви съветват какво вино да изберете. Струва си да опитате унгарско вино, особено известното и доста силно „бича кръв“ или по-слабото Ipacs Szabo.

В Будапеща всяка година се провежда фестивал на виното през септември, което е доста подходящо време за посещение на града. Добра идея е да пробавте местните ястия, сред които са паприката и гулашът, но също и други по-малко известни вкусотии. Храната е достатъчно различна, за да бъде интересна, но би допаднала и на хора с по-консервативен вкус.

В Будапеща много забележителности. Сред тяха е фантастичната сграда на парламента, която е вдъхновена от Уестминстър, но е в много по-добро състояние. Било планирано да бъде отворена през 1896 година за 1000-годишнината на Унгария, но това се случило чак през 1902 година.

Вътре се пазят много красиви произведения на изкуството, а също и старата корона на Унгария с извит кръст – символ, който може да се види из целия град.

В близост се намира музеят, посветен на Унгарските събития през 1956 година.

Унгарската държавна опера и Базиликата „Свети Стефан“ са задължителни за посещение, особено за любителите на класическата музика. През декември там се отваря и коледен базар.

Друго място, която не бива да се пропуска, е минералната баня Гелерт. Комплексът първоначално е работел в периода от 1912 до 1918 година и се състои от няколко прекрасни сгради в стил ар нуво, по които почти не се забелязват несполучливите поправки на щетите, нанесени по време на войната.

Кои са най-евтините градове в Европа?

По-важното е, че посетителите могат да се отпуснат в сауни, топли и горещи басейни, както и студени басейни на открито и закрито. Това не е просто туристическа атракция, а много популярно място сред унгарците, които са изпращани тук от лекарите си за лечение на различни болежки.

Повечето от съоръженията се намират на закрито. Външните басейни са отворени само през лятото.

За всички, които искат да си организират интерсна екскурзия с разглеждане на забележителности, опознаване на нова култура и време за качествено разпускане, Будапеща е идеалният избор.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай