logo

Чад? Навярно най-онеправданата страна в света, но все пак... (СНИМКИ)

Чад? Навярно най-онеправданата страна в света, но все пак... (СНИМКИ)

Насред Сахара има какво да се види

Всеки, който е бил в Африка, познава известния израз Акуна-Матата и  има добра представа какво се крие зад тези думи. Има подобен израз - Поли-Поли (което означава тихо-тихо) или пък  "Маняна" (утре) при испанците.

Много малко хора обаче са били в Чад и определено малко хора си представят какво е „Нирвана“ в сърцето на Африка. Ще дадем само един пример за тази нирвана, но тя напълно разкрива същността на характера на жителите на Чад и техната идея за времето.

Милионер организира "Игрите на глада" на частен остров и плаща много

И така, Чад, есента на  2017, самото сърце на Сахара (на около 900 км от столицата), Гелт Арча, известният район Енеди.

Когато екипът на "Natioma, Geоgraphic"приключил снимането на района на Хелта Арча сутрин (това ще бъде подробна статия), отидох при моя водач и обявих плановете си за вечерта, пише блогърката Виктория Алексеева.

Според картата, ако сравним разстоянието, то до следващото място, което искахме да видим, е около 60-80 км, а това е около 2 часа път в пълни офроуд условия. Някъде по-добър път, някъде по-лошо, реших да взема 2.5 часа с доставка и казах на моя водач, че в 3 часа отиваме на това място и ще снимаме каменни гъби при залез слънце. Трябва да кажа, че вече съм била в Чад и знаех точно къде трябва да отидем.

Два часа следобед ... и водачът и шофьорите лежат под палми, пият горчив чай, хапват фурми. 

Според картата, ако сравните с разстоянието, то до следващото място, което искаме да видим, е около 60-80 км, а това е около 2 часа път в пълни офроуд условия. Някъде по-добър път, някъде по-лошо, решихме да го вземем за  2.5 . Трябва да кажа, че вече съм била в Чад и знаех точно къде трябва да отидем.

Два часа следобед ... и водачът и шофьорите ни лежат под палмите, пият горчив чай, хапват фурми.

"Хасан, време е да съберем лагера, да си тръгнем скоро!"

Блондинка замина за обичан от българите екзотичен курорт, но я върнаха в ковчег

"Да, да, добре," казва водачът и продължава да не прави нищо. Т.е. просто продължава да лежи.

Започва нов кръг от преговори, шофьорите чешат главите си. Факт е, че в Гелт, където се намираме, е невъзможно да се намери вода. А ние просто се нуждаем от питейна вода. Нещо повече, не всеки кладенец е подходящ за питейна вода.

Решаваме да тръгнем в посока към най-близкото селище на номади и да поискаме там.

Вече разбираме, че по залез слънце не стигаме до мястото, където искаме. Но въпросът сега е да не се добереш някъде, а да намериш питейна вода за групата.
В рамките на един час се втурваме в пустинята, обикаляме селищата от номади и питаме къде има добра вода. Накрая, ние сме информирани за мястото, където военните имат кладенец, и те могат да вземат вода от тях. Ние се състезаваме с пълна скорост - слънцето е все по-ниско и по-ниско към хоризонта.
Купуваме вода. Намираме специален ключ, който отваря ключалката на вратата и включва помпата. Най-чистата вода тече като река, която поражда голяма радост не само за нашите водачи, но и за нас - рядък случай да се измием!

Почти привечер пристигаме на мястото. Разбира се, не бяхме виждали каменни гъби по залез слънце, но можехме да снимаме звездното небе! И това може да се нарече щастлив край, тъй като в Африка всичко е много, много по-сложно.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай