logo

Да намокрим момичетата: Най-старият конкурс „Мис мокра фланелка“ в Европа ВИДЕО

Да намокрим момичетата: Най-старият конкурс „Мис мокра фланелка“ в Европа ВИДЕО

Този ритуал, свързан с плодовитостта, се смята, че датира чак от 2-и век сл. Хр.

В Унгария съществува стара традиция за Великден, наречена “Húsvéti Locsolás”. Буквално това се превежда като „Великденско мокрене“, а по-точно означава „мокрене на момичетата“.

Всяка година около Великден много унгарци участват в този ритуал, свързан с плодовитостта, за който се смята, че датира чак от 2-и век сл. Хр. Тогава момчетата изливат кофи с вода върху момичетата и тичат след тях по улиците.

Ромео и Жулиета от Теруел - една покъртителна любовна история

По традиция мъжете и момчетата отивали до домовете на момичетата в понеделник след Великден и ги поливат с вода. В замяна мъжете получават боядисани яйца, сладки, шоколад, унгарски десерти, а може би и целувка, съобщава Amusing planet.

В миналото само момичета във възраст за женене са били на прицел на кофите с вода, но в наши дни всяка жена може да бъде полята на улицата. Разбира се, мъжете предпочитат добре облечените жени, а за награда понякога получават и алкохол.

„Мокрият понеделник“ се отбелязва в цялата страна, но най-близо до традицията го празнуват жителите на село Холоко, което е обявено за част от световното културно наследство от ЮНЕСКО.

Най-необикновеният манастир в света се намира в Перу

Къщите и обществените сгради там са запазили автентичния си вид от 17-и век.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай