logo

Да пропътуваш 450 км, за да зърнеш Сатаната в Родопите ВИДЕО

Да пропътуваш 450 км, за да зърнеш Сатаната в Родопите ВИДЕО

Всеки, който е дошъл на Шейтан кьопрю, се опитва да разбере дали е вярно, че от моста може да види лика на дявола

Не успях да видя лика на Шейтана, ама това място е хем страшно, хем невероятно красиво, споделя пред репортер на 24rodopi.com Иван Делчев, който е пропътувал около 450 км от Добричко до Ардино в петък, за да бъде в събота след 11.00 часа на Дяволския мост.

Всеки, който е дошъл на Шейтан кьопрю се опитва да разбере дали е вярно, че от моста може да види лика на Сатаната, ако погледне към водите на река Арда между 11.00 и 12.00 часа, когато уникалното съоръжение и отражението му образуват окръжност.

Най-интересните скални чудеса у нас, които не трябва да пропускате

Има много средновековни мостове по света, които отговарят на името Дяволски мост, но този, който пресича река Арда, е един от най-старите и най-изненадващи както със своята красота, арки и височина, така и с легендата си, отбелязва Кристина Добромирова от „Съвети Бг“.

Най-лансираната през последните 40 години легенда за моста е за майстор Димитър от село Неделино. Той приел предизвикателството да построи моста над буйната река, въпреки че всички опити за това преди него се проваляли. Той изпълнил задачата изключително бързо, но починал скоро след това. Легендите разказват, че именно Сатаната е обещал на майстора да му помогне и да осигури на конструкцията безкрайна издръжливост.

Условието било да включи образа на Лукавия в самия мост, но не как да е, а по начин, по който хем да е видим, хем невидим, както и осезаем и недосегаем, като разполагал само с 40 дни. Ако обаче не успеел да се справи, Сатана щял да вземе душата му.

Димитър успял и Сатана спазил обещанието си, направил моста безкрайно издръжлив, но измамил за останалата част от обещанието си и, за жалост, майсторът все пак умрял скоро след това и отнесъл тайната за Сатана в гроба си.

Нещо поразително: Най-високият мост в света е по-голям от Айфеловата кула

Мостът е построен в началото на 16-ти век по заповед на султан Селим I, за да свързва пътя между Тракийската равнина и Егейско море. Построен е върху руините на стар римски мост, който е част от стария път Виа Игнатус.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

A...T......I........LA

A...T......I........LA 24.02.2023 11:52

Чи аз ку ида там Сатаната дал ша ма избринчи изодзадзе а ?