logo

Най-интересните скални чудеса у нас, които не трябва да пропускате

Най-интересните скални чудеса у нас, които не трябва да пропускате

Дори необичайните камъни да не са вашата страст, има места, пред които няма да можете да останете безразлични

За мнозина може да е изненада, че у нас има много забележителни скални образувания, заради които не просто да спрете по пътя докато отивате на почивка, а специално да си отделите време за разглеждане.

България е пълна със скални чудеса и любителите на такива забележителности трябва просто да се огледат по-внимателно. Но дори и скалите да не са вашата страст, има места, пред които просто няма да можете да останете безразлични.

Вижте кои са задължителните скални формации в родината ни, които всеки трябва да види.

Когато чуем за скали, повечето от нас вероятно се сещат за Белоградчишките скали. Това, разбира се, е напълно заслужено. Те са пленявали въображението на хората векове наред и са получили свои имена – Ученичката, Свещеникът и т.н. Като добавим това и масивната Белоградчишка крепост, спокойно можем да кажем, че това е една от най-знаковите забележителности у нас.

За други, по-малко известни скали – Побитите камъни край Варна, вече сме ви разказвали в pochivka.blitz.bg. Освен със своята форма, те са забележителни и с факта, че се намират в единствена пустиня у нас.

Кои са другите най-интересни скални формации в нашата страна?

Тюленово

Скалистият бряг на Тюленово на Черно море е любимо място на катерачите и лююбителите на дивото къмпингуване. Ако отидете там ще бъдете удивени от сводовете и формите на скалите. Мястото е известно с уникалният си бряг и пещери, чист въздух, прозрачна морска вода и неповторимата си природа.

Стобските пирамиди, Рила

Тези естествени пирамиди са известни не само заради своята форма, но и заради невероятните легенди, които се разказват за тях. Намират се над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Предствляват сложна композиция от остри и игловидни, а в по-голямата си част пирамидални или конусовидни земни форми. Някои от тях завършват с „каменни шапки“, наподобявайки гъби.

Мелнишките пирамиди

Други известни природни пирамиди се намират в най-малкия български град Мелник. Те се простират на километри от Мелник до Роженския манастир. Най-популярните сред тях са група пирамиди, разположени недалеч от село Кърланово.

Каменната сватба, Кърджали

Легендата гласи, че момче и момиче се влюбили и искали да се оженят, но родителите им не били съгласни. Младежите продължили да настояват и била вдигнала сватба. Точно когато трябвало да бъдат венчани, обаче, майката на младоженеца изрекла проклятие и всички се вкаменили. Разбира се, това е само един от вариантите на легендата. В крайна сметка неоспорим факт е, че днес там има изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие.

Каменните гъби

Природният феномен Каменните гъби (известен още като Скални гъби) е разположен на около 1 км северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 метра.

Ритлите, Врачанския Балкан

Намират се в северния край на Искърския пролом, край село Лютиброд. Най-ясно откроени са четири успоредни отвесни скални стени на левия бряг на Искър, който е част от склона на Врачанската планина. Някои от тях достигат до 80 м височина и са се образували преди около 120 млн. години.

Вратцата, Враца

Вратцата е дълъг 3 км пролом в Стара Планина, където можете да видите най-високите вертикални скали на Балканския полуостров (над 400 м надморска височина). По тях са трасирани над 140 алпийски маршрута с различна категория на трудност.

Чудните мостове, Родопите

Чудните мостове са точно това – удивително скално образувание, напомнящо на гигантски мостове. Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводна в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва. Предполага се, че отломките от срутването са били отнесени впоследствие от водите на реката. В резултат на това са останали двата известни мраморни моста.

Еменски каньон, Велико Търново

Край река Негованка близо до Велико Търново се намира каньон с дължина 5 км. Еменската екопътека минава от двете страни на каньона по пътечки, намиращи се на около 50 m височина. Стените на каньона са отвесни и високи около 80 – 90 m, като интересното е, че от едната страна високо на скалите има орлови гнезда, а от другата – останки от древен римски пост. Краят на екопътеката води до най-живописното място от целия маршрут – водопада Момин скок.

Белинташ, Асеновград

Белинташ е митично място в Родопите, което ще ви грабне със своята история и легенди. Смята се, че това е било свещено място за древните траки, но тук се разказват и истории за скрити съкровища и НЛО. Белинташ е скала с форма на малко плато в Родопите, носеща следи от човешка дейност.

Ждрелото на река Ерма, Трън

Вижте острова с необичайна форма, на който са стъпвали по-малко хора, отколкото на повърхността на Луната

Можете да пресечете, да заобиколите или да се спуснете по това скалисто ждрело, намиращо се на 3 км от Трън. Безопасен маршрут с дървени стълби и мостове ще ви отведе покрай почти вертикалните скали, които някога били едно цяло, но днес са разделени от водите на Ерма. Гледката, която се открива от екопътеката, спира дъха с внушителните си скални образувания в речните ждрела, пенливи водопади и водни прагове.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Дара

Дара 20.05.2022 5:58

Провъртеника край Луковит е също уникален скален масив.