logo

Деринкую - тайният подземен град, построен от извънземни СНИМКИ

Деринкую - тайният подземен град, построен от извънземни СНИМКИ

Той е с площ от около 4 кв. км и се намира на дълбочина от около 55 м.

Турция пази история на хиляди години. Измежду руйни, църкви и под градовете на екзотичната страна се крият тайни, пазени десетилетия.

Такава е и тази за Деринкую. Той е най-старият подземен град на Мидийската империя, най-големият намерен и изчистен град в Кападокия. Бил е открит и частично изследван през 1963 г. Деринкую е не е просто някакво странно образувание под Кападокия, а е истински град в пълния смисъл на думата.

Той е с площ от около 4 кв. км и е на дълбочина от около 55 м. Изследователи считат, че градът може да има 20 етажа, но досега са изследвани само 8 от тях. Също изследователи и историци предполагат, че в Деринкую биха могли да живеят едновременно до 50 хиляди жители.

Според историците, създаването на подземния град е било започнато от хетите преди около 2000 години пр. Хр. Все още не е ясно каква е била идеята за създаването му. Първи християните са преустроили и са довели до съвършенство започнатото от хетите.

За тях подземният град става надеждно скривалище от римляните, от нападките на различни племена, или от шайките разбойници, които са виждали в Кападокия вкусно парче за грабене.

8 странни правила в Япония, които трудно разбираме

В подземния град има всичко, за да можете да водите нормален начин на живот. Жителите са построили 52 вентилационни шахти, даже на най-ниските нива се е дишало леко.

На горните първи и втори етаж са разположени църквите, местата за молитви и кръщенета, мисионерски училища, хамбари, складови помещения, кухни и жилищни помещения със спални, обори за добитъка и винени погреби. На третия и четвъртия етаж са оръжейните складове, храмове, работилници, различни производствени помещения.

На осмия етаж има “зала за конференции”, място за общ сбор на избраните от семейството и от общините представители. Тук са се събирали за жизненоважни проблеми и приемане на глобални решения.

Деринкую има много подземни тайни изгода (600 и повече), които са с изход на повърхността от различни потайни места. Някои подземни тунели са имали невероятна дължина и са достигали десетки километри!

10 европейски дестинации, където ще ви оберат до шушка

В Деринкую населението е водело активен живот до VIII в. След това векове наред градът е бил забравен и практически изгубен. Причините, поради които жителите са напуснали подземния град, не са изяснени. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай