logo

Древни руини и съвременен чар? Отидете в Гозо! Храмовете му са по-стари от пирамидите

Древни руини и съвременен чар? Отидете в Гозо! Храмовете му са по-стари от пирамидите

Местните хора биха искали поне още 10 000 души да се заселят там за постоянно

Гозитанците (да, така се казват) са обучени добре да приемат мнението на външните хора за тях. „В останалата част на Малта мислят, че ние все още живеем в пеещери“, разказва пред „Дейли Мейл“ баба от главния град на остров Гозо – Виктория.

Всъщност местните жители живеят основно в триетажни къщи (по-високи не са разрешени) в села, които през годините са се надпреварвали да строят по-големи и по-хубави църкви. Тези църкви си остават място за богослужение, а не са само напомняне за някогашната набожност на хората.

Бондо - най-изолираното племе в Индия, в което мъжете 24 часа дневно са пияни

90% от гозитанците ходят на църква в неделя и всяка общност си има свой светец покровител. Семействата живеят близо едно до друго, за да си помагат в отглеждането на малките деца. Дни наред можете да не срещнете полицай и да не се натъкнете на никакъв инцидент. Стига да не забравяте, че и в Малта, както във Великобритания, колите се движат в ляво.

Гозо е вторият най-голям остров от Малтийския архипелаг.

Тук слънцето грее ярко почти целогодишно, има два-три хубави плажа, множество непретенциозни ресторанти, пленителни история, превъзходно гмуркане, изкачване на скали и такова забавено темпо на живот, че в останалата част на Малта хората изглеждат „бързи и яростни“. Тъкмо по тази причина не са малко хората, изоставили живота си в големите и шумни градове и преселили се тук.

Местните хора биха искали поне още 10 000 души да се заселят там за постоянно и това да окуражи младите хора да останат там и да създадат свой собствен бизнес. Според тях, правителството на Малта не прави достатъчно, за да подсили икономиката на Гозо.

Островът има два петзвездни хотела – единият е „Кемпински“, а другият “Ta Cenc”. Последният изненадва със спокойствието, което предлага в стаите, подобни на колиби или хижи, разположени около два басейна. СПА центърът му не печели награди, но пък ако си поръчате масаж, ще получите точно каквото искате.

Доказано: Това са най-полезните плодове

Дори да посетите острова само за ден, ще си струва. Хубаво е да си наемета водач за полудневна обиколка, най-малкото за да разберете колко горди са гозитанците с острова си. Една от големите им гордости е Цитаделата във Виктория, която е като умален вариант на Мдина – древната столица на Малта. Тя има масивни укрепления, датиращи от Бронзовата епоха и дори преди това, които обграждат прекрасна катедрала, построена между 1697 и 1711 година.

Особено високо ценен е храмовият комплекс Джгантия. Той е един от най-ранните самостоятелно стоящи градежи на Земята. Изграждането през различните фази на строителство е датирано 3600-2500 г. пр. Хр., което прави храмовите постройки по-ранни от Египетските пирамиди. Не е най-красивата археологическа находка, но описан много романтично и педантично в местния туристически център.

Заедно с него върви и легендата, че Кулата на гиганта (както се превежда Джгантия) е построена от жена-гигант, която се хранела с огромни бобени зърна, които я направили толкова силна, че можела да носи бебето си в едната ръка и огромни скални късове в другата.

Гозо и като Малта преди 30 години – това е рефрен, който ще чувате постоянно докато сте там. Хората са дружелюбни, лесно е да се ориентирате, а там, където липсва изтънченост, се компенсира с автентичност.

Вярно, някои от блоковете с апартаменти покрай крайбрежбите села Зленди и Марсалфорн, са наистина грозни. Но въпреки това селцата си имат своя чар.

„В ръцете на Господ“ – златното бижу на Виетнам

Едно от интересните и по-отдалечени места е малкото заливче Mgarr Ix Xini, където Анджелина Джоли и Брад Пит са снимали филма „Край морето“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

VLsep

VLsep 20.02.2020 10:39

Организуем доставку Вашего груза из Китая Транспортно-экспедиторская компания Маэстро Шиппинг Компани , Владивосток тел. 8 (964) 443-11-30 эл.почта mtmd2-nhk(at)msc.com.ru