logo

Джамия у нас, построена по уникален начин, привлича гърците като магнит ВИДЕО

Джамия у нас, построена по уникален начин, привлича гърците като магнит ВИДЕО

Това е един от най-старите мюсюлмански храмове на Балканите, легендата за него е трагична

Един от най-старите мюсюлмански храмове на Балканите отдавна се опитваше да се превърне в атрактивен туристически обект и това вече е факт.

Много туристи от съседна Гърция вече посещават Джамията на седемте моми в кирковското село Подкова, разказаха за 24rodopi.com местни жители.

Това е един от най-старите мюсюлмански храмове на Балканите. Строен през 1428 година. Изцяло от дърво, без да се използва нито един гвоздей.

„Йеди къзлар джамиси“ (Джамията на седемте девойки) е наричан още „Дървената джамия“.

Тоалетната в една от най-големите джамии в света - лукс и мизерия в едно

Легендата гласи, че тя е изградена за една нощ от 7 момичета. В изчезналото отдавна село Рамоллар живели седем девойки, влюбени в седем момъка – войници. През Средновековието, когато войните следвали една след друга, младите мъже били призовани в султанската армия.

Момите се надявали, че техните любими ще се завърнат живи и здрави. Но съдбата решила друго. Дошла тъжната вест, че и седмината са загинали в сраженията. Сломени от скръб, девойките решили да не се омъжват никога, а да се отдадат на вярата.

Събрали чеиза си, продали го, а с парите купили дървени трупи, с които започнали градеж на джамия. Тя била построена за една нощ, но след това момите изчезнали, пише „Нов живот“.

Повече никой не ги видял, нито чул за тях. Изгубили се в мрака на нощта, но оставили след себе си храм и легенда, които просъществували през вековете. Това се случило на 6 май. Оттогава всяка година на тази дата мевлид събира стотици вярващи в двора на джамията.

Пирамидата до Ковил и светилището, което е по-голямо и чудно от Перперикон

Освен джамията, в община Кирково има доста какво да се види - римските мостове, старите воденици, тракийските некрополи. Съхранени са църквите в селата Пресека, Горски извор и Джерово и крепости в Чакаларово, Кремен и Джерово.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

rrosa

rrosa 17.10.2022 10:34

dryn dryn