logo

Фотографка извървя 164 километра в Хималаите, за да щракне едно от най-неуловимите създания в света СНИМКИ

Фотографка извървя 164 километра в Хималаите, за да щракне едно от най-неуловимите създания в света СНИМКИ

То е много трудно забележимо и живее при непосилни климатични условия

Американската фотографка Кития Павловски улови с обектива си рядък снежен леопард на връх Еверест. Той е толкова трудно забележим, че местните го наричат ​​„котка-призрак“.

Тя го снима на планината между Горак Шеп, базовия лагер на Еверест и Лобуче. Той се насочила към Фантъм Елей - големи ледени върхове, чието име в превод означава „алея на фантомите“.

Уникално ВИДЕО: Заснеха „врящо” море

"Онзи 9 октомври луната беше пълна и огряваше ледените хималайски върхове със зловеща светлина. През нощта вълни от малки снежни частици изпълниха въздуха, напоявайки спалния ми чувал с ледена роса. В 4 сутринта си обух ботушите и тръгнах. С 25 килограма оборудване за снимане тръгнах на североизток от Горак Шеп и прекосих замръзналото езеро. Снежните планински склонове блестяха като посипани с диаманти" описа тя пътуването си до точката, от която видяла снежния леопард.

"Изминах 165 километра пеша, за да снимам едно от най-неуловимите животни в света - снежния леопард. Една ужасно студена сутрин последвах ледения ръб на зейнала пропаст, изследвайки долината Кхумбу с моя обектив Nikkor 500 mm f/4. На 5486 метра времето беше непредвидимо. След няколко минути човек последователно замръзва или се пържи на слънце. Тази височина е границата, където бродят снежните леопарди бродят. Но за да получа най-добрата гледка към долината, трябваше да се изкача. Примижавайки през телеобектива на фотоапарата си, забелязах нещо в сянката на планината Пумори. Първо си помислих, че е камък, но беше точно това, което търсех", казва Кития.

(Снимка: kittiyapawlowski.com/snow-leopard-series)


Тя го снимала да върви и да седи върху леден връх. Сърцето й биело бързо. Тя забравила цялата си умора докато гледаше през обектива това прекрасно животно, отпуснато в заобикалящата го среда. Тя казва, че това е била „най-трудната поредица от снимки, които е правила“, но също така й е донесла най-голямо удовлетворение и щастие.

 


"Търсенето ми започна в суровия хималайски пейзаж на защитената зона Анапурна с площ от 7629 km2 в северния централен Непал. От прашното село Джомсом се насочих на север по река Кали Гандаки към по-ниския Мустанг. Лупра - дузина кални къщи, струпани около манастир, отбеляза първата ми спирка в мисията. „Хората тук пасат добитък от поколения и смятат снежните леопарди за сериозна заплаха за живота си“, каза ми Юнгдунг Цеуанг, местен гид, и продължи: „От време на време овце минават през нашето село, но ние се опитваме да дръжим далеч, защото те привличат снежни леопарди“, спомня си тя началото на приключението си в Непал на своя уебсайт, където публикува снимки от своето приключение.

Полярен звяр влезе в лагер на туристи и стана страшно

"Световният фонд за дивата природа (WWF), в сътрудничество с правителствения отдел за национални паркове и защита на дивата природа (DNPWC), изчисли, че в Непал живеят 300 до 400 снежни леопарда" добавя тя.

Редно е да се отбележи, че според експерти фотографи и алпинисти, снимките на американската фотографка са фалшиви. Засега тя не е коментирала тези твърдения. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Ей 25

Ей 25 07.12.2022 16:07

Браво! Ето такива новини ми се четат.

Язък

Язък 07.12.2022 21:44

Како, сори ама нищо се не види! Трябваше отблизо.

хам-хум

хам-хум 08.12.2022 0:27

С какво ли се храни в тоя пущиняк? Снимкаджии мераклии?

Ерик

Ерик 08.12.2022 6:41

Браво, поздравления! Може би фотографката се е мотивирана след като е гледала филмът "Тайният живот на Уолтър Мити" :)

Aleksandar

Aleksandar 08.12.2022 20:35

Безплатни криптовалути само сега! https://konakoff.wordpress.com/2022/12/08/%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%be-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bf%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%b3%d0%b0/