logo

Гнилите неща в Дания. Ходят като клошари от любов към природата

Гнилите неща в Дания. Ходят като клошари от любов към природата

Навсякъде има знамена на ЛГБТ общността, а Датско - никъде!

Скандинавските страни са известни със своята мания за екологичност, всичко е за максимална естественост и минимално потребление. Звучи само чудесно; за човек от България много от нещата в поведението в Дания може да ни се изглежда малко диво, пише наша блогърка. 

Съпругът ми и аз в Копенхаген бяхме много изненадани от няколко неща и дори разговаряйки с местните хора, не можахме да разберем някои странности в тяхното поведение (според нас).

Не белят плодове и зеленчуци

От една страна, в Дания стриктно се съблюдават екологичните продукти и всички зеленчуци и плодове се измиват старателно. Картофи с парчета мръсотия тук не могат да бъдат намерени в магазина. Но бях смаяна малко, когато видях един човек да си тръгва от супермаркета и отхапва току-що купен морков, докато си ходеше! Видях същото с ябълки.

Дело на извънземни ли е тази древна крепост на инките? СНИМКИ

Попитах мои познати дали често правят това тук, на което ми отговориха, че да, наистина много хора пренебрегват това, защото всички зеленчуци се продават измити.

Ходят като клошари

Друга особеност на датчаните (и скандинавците) е намаляване на консумацията на дрехи. Тук с удоволствие купуват неща втора употреба и те носят своите до последно, дори разкъсани, опънати и избледнели. И това е много забележимо!

Децата не се глезят с нови дрехи

По същата причина местните деца изглеждат малко мръсни. Всъщност, както ми казаха познати, тук пазарът на употребявани неща за бебета е огромен, нови дрехи се купуват рядко, само ако няма опции.

Логиката е същата - по-малко потребление, по-добре за планетата и на детето не му пука какво носи, само за да му е удобно. Мнозина, между другото, се отказват от памперси. Изглежда логично, но колко тъжно изглежда ... не разбирам.

Пият от чешмата

Знам, че в Швеция и Дания чистата вода, можете да я пиете от чешмата. Но изглежда ужасно, когато родителите наливат вода в чаша някъде от улична чешма или тоалетна (!) И я дават на дете, което няма дори три години. Изглежда, че е безопасно, но все пак, странно…

Огромна вълна попиля цял плаж в Рио ВИДЕО


Рекламират LGBT

В Дания LGBT знамена се срещат буквално навсякъде. Абсолютно на всеки втори ъгъл. Във всеки магазин за сувенири или нещо друго определено ще има дъгови картички, тениски като цяло, всичко.

Това е най-запомнящият се символ в тази страна, той се среща по-често от официалните символи, честно казано! Подкрепям защитата на правата на всички хора, но не помня колко пъти видях националния флаг в тази държава (един или два пъти?), но знамето на ЛГБТ е навсякъде! За нас това все още е странно и необичайно.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай