logo

„Градът на мъртвите“ до Пловдив всеки момент ще разкрие тайните си

„Градът на мъртвите“ до Пловдив всеки момент ще разкрие тайните си

Безспорно най-голямата загадка е кой е погребан в гробницата

Наскоро започнаха разкопките на Малтепе – мистериозната древна могила край пловдивското село Маноле. Всички тръпнат в очакване какви тайни и съкровища ще разкрият археолозите.

До момента е известно, че в кулата е вкопана римска кула с височина колкото 8-етажка сграда. Тя е единствена запазена в света с подобни размери. Кулата е от каменен градеж. Археолозите са стигнали до дълбочина около 15 метра, като им остават още 4 метра до основата.

Пирамидата до Ковил и светилището, което е по-голямо и чудно от Перперикон

Възможно е там да е погребан одриски аристократ, смята ръководителят на разкопките Константин Кисьов. По думите му до края на октомври ще бъде разкрита цялата южна стена. Тежестта на кулата е около 1200 тона.

„Отделно най-отгоре на върха е имало постамент в 5 реда, който е тежал близо 15 тона. Най-отгоре е била монтирана някаква статуя, за която няма открити никакви фрагменти. Целта на кулата е да държи постамента, заедно със статуята”, обясни Кисьов пред Нова телевизия.

Най-вероятно в могилата е погребан човек от ранга на император, който е най-високо на управленската пирамида, каза още той. „Но не изключвам възможността и да е погребан одриски аристократ, какъвто е бил Терес, който е бил наместник на императора и е управлявал цялата провинция Тракия”, добави Кисьов.

На мястото са намерени и монети. „Те показват, че на този етап можем да говорим за края на 3 век строителство на каменната кула”, добави Константин Кисьов.

Наричат Малтепе още „град на мъртвите“. Цялата могила е висока 26 метра, а под нея се намира уникалният гробен комплекс. По външната периферия на крепидата са открити над 20 култови ями за депониране на дарове. Край тях са се извършвали поклонения и възпоменателни ритуали.

Установиха цвета на смъртта и сънищата, които я предхождат 2,5 месеца преди да издъхне човек

Още през 1998 година било известно, че на мястото има уникална находка. Разкопките, обаче, започнали едва през 2016 година. Доц. Кисьов изследва пирамидата от върха надолу като първоначално смятал, че гробницата е 8 метра. Една аномалия на 5 метра под върха, обаче, дълбоко го озадачила. Оказало се, че пирамидата е изключително висока. Гробницата е по-висока от съкровищницата на Атрей в Микена, която е само 14 метра.

Безспорно най-голямата загадка е кой е погребан в гробницата. По размерите и намереното до момента се стига до извода, че това трябва да е тракийски цар или римски император. Всички намерени артефакти - близо 50 бронзови монети, глинени съдове и сребърна фибула, са от средата на ІІІ век. Това е времето на т.нар. Войнишки императори. За трима от тях, свързани с Балканите, не се знае къде са погребани. Първият е Траян Деций. Убит е в Абритус (до Разград). Вторият е Галерий, за който се знае, че е роден в Сердика. Третият е Аврелиан, убит около ВИзантион.

Археолозите установили донасипване на могилата в нейната периферия, което ги навело на мисълта, че мавзолеят може да е и по-стар. Ако се окаже, че мавзолеят е от І - ІІ век, тогава в него може да почива един от последните владетели на одриската династия. Предположенията сочат към тракийския цар Реметалк І – васал и близък приятел на самия Октавиан Август. Получава римско гражданство и римско име - Гай Юлий Реметалцес. Тогава не би бил изненадващо да се твърди, че Октавиан може да му е разреши да си направи гробница, която да е умалено копие на неговия собствен мавзолей.

Друга хипотеза сочи към император Марк Юлий Филип, известен като Филип І Араб или Филип Арабина. По негово време Рим посреща хилядната годишнина от своето основаване и Филип използва случая, за да увеличи популярността си сред народа. Смята се, че е убит край Бероя (Стара Загора).

Естествено, можем да се досетим, че иманярите вече са налазили уникалната находка. Още преди 100 години те изкопали 9-метров тунел към центъра. Сега той е почти запълнен. Разбита е и горната част на гробницата. Три огромни каменни блока са били изхвърлени от гробницата. Представлявали постамент, който е бил върху покрива на гробницата. В средата му е била монтирана статуя. Тя е била или на този, който е погребан, или на божеството, което той е почитал. Това е уникално, защото в много малко гробни съоръжения в света, главно в Рим и в азиатските царства, има монументи на върха на мавзолея.

С цел обособяването на могилата Малтепе като атрактивна дестинация, която да привлича учени и туристи, през 2015 г. община Марица стартира проект „Музей на открито Малтепе“, благодарение на който до съществуващата могила в село Маноле вече има построена сграда, обособена като модерен културно-информационен център.

Освен постоянната експозиция, културният център е дом на разнообразие от занаятчийски работилници, тематични изложби, възстановки и мероприятия, чрез които деца, ученици и подрастващи могат да се запознаят с културно-историческото ни наследство.

Страшни легенди витаят около Вкаменената сватба, а хиляди се стичат към феномена, за да лекуват...

За тази цел центърът разполага професионална пещ за изпичане на глина, грънчарско колело, глиномес, стан за тъкане, работни маси за учебна археология. В „работилницата за деца и възрастни“, малки и големи могат да придобият умения в различни видове занаяти традиционни за древните обитатели на нашите земи – грънчарство, керамика и тъкачество. Два пъти в годината, посетители и местни жители стават участници във възстановки на древни тракийски ритуали.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай