logo

Градът, в който не се заключват къщите, банките и дори полицията

Градът, в който не се заключват къщите, банките и дори полицията

Местните хора дори отсъстват с дни без да карат съседите да наглеждат дома им

Разположен в радиус от едва един километър, Шани Шингнапур е малък град с около 200 къщи в окръг Ахмеднагар в индийския щат Махараштра. В него всяка година пристигат орди от поклонници, които идват да се помолят на индуисткия бог Шани.

Тук ще откриете един от най-почитаните храмове на бог Шани в цялата страна, а жителите на Шани Шингнапур единодушно са избрали преклонението пред божеството като техен закрилник.

Заради една 300-годишна легенда никоя къща в селището няма врати. Това вярване се простира отвъд къщите на хората до почти всички обществени сгради – от хотелите до полицейските управления и дори банките. Освен това няма нито един магазин в Шани Шингнапур, където да можете да си купите ключалки и ключове, съобщава Би Би Си.

Островът, на който туристите плащат колкото си решат

Светилището на бог Шани представлява голям 1,5 м черен монолит, поставен на платформа без покритие от никоя страна. Синапено масло постоянно се излива от контейнер, окачен над храма, къпейки идола с метафоричната отдаденост на неговите последователи. Храмът е отворен 24 часа в денонощието, целогодишно.

Първоначално той е бил скромно място за почит към божеството, но сега е много посещаван храм, който се управлява от тръст, получаващ значителни дарения от поклонници и вярващи. С времето известността на Шани Шингнапур е нараснала и вярата на жителите е укрепнала.

Местните хора продължават да живеят в прости и функционални жилища, които остават отворени през всички сезони, с обикновени рамки за врати на входа. Завесите предостваят известно усещане за уединеност, а парчета шперплат понякога се поставят до половината от височината на вратата, за да не влизат вътре скитащи животни.

Жителите на градчето, които са около 4000, вършат ежедневните си задачи без да се притесняват за сигурността на къщите и вещите си. Вярата им в бог Шани е толкова силна, че те дори пътуват извън града с дни без да карат съседите да наглеждат дома им.

„Ако някой е нечестен или се опита да краде, той няма да може да избяга от наказанието на господаря Шани и ше носи последствията от действията си. Когато сме защитени до такава степен, няма нужда да правим допълнителни неща за сигурността си. Имало е случаи, когато хората са си поставяли врати или резета в къщите си и са им се случвали инциденти, загуба на работа или лош късмет“, обяснява Дианешвар Кудалкар, който управлява къща за гости за поклонници.

 

Господарят Шани, за когото се смята, че е човешки образ на планетата Сатурн, е почитан от безброй вярващи, които идват от цяла Индия да му се помолят. Според едно популярно вярване, през 17-и век овчари открили черен монолит да се носи по поток през град Шингнапур. Те го взели и го мушкали с пръчка. Веднага от него започнала да тече кръв. Събрали се селяни, които гледали чудото.

Същата нощ един овчар имал сън, в който бог Шани разкрил, че монолитът представлява него. Когато овчарят поискал разрешение да построи храм в негова чест, Шани отговорил, че не нямал нужда от покрив над главата си, тъй като цялото небе му било покрив. Той поискал овчарят да изпълнява „пуджа“ всеки ден и го уверил, че селото никога няма да бъде заплашено от кражби. Преименували го на град Шани Шингнапур.

С годините Шани Шингнапур се превърнал в популярно място за поклонение и сега всеки ден пристигат над 40 000 посетители. Броят им става още по-голям при новолуние, което се смята за особено благоприятно, още повече ако се пада в събота. В тези случаи се провеждат специални церемонии и има панаир.

 

По традиция на жените не им е разрешено да влизат във вътрешното светилище на храма. Но през 2016 г. Върховният съд на Бомбай поиска от властите в Махараштра да разрешат на жените да влизат във всеки храм в Индия и само седмица по-късно тръстът на Шани Шингнапур разреши на вярващите жени да влизат в светилището (въпреки че местните жени се въздържат да го правят, спазвайки традицията).

През 2011 г. в Шани Шингнапур е открит клон на United Commercial Bank без ключалки в чест на местната традиция. Мениджърът, обаче, увери, че парите и документите вътре са защитени. Въпреки че клонът няма стандартна ключалка, той има врати и използва дистанционна електримагнитна ключалка.

Години наред градът нямал полицейски участък, тъй като нямало нужда от такъв. Чак през 2015 година управлението от близкото село Сонай било преместено в Шани Шингнапур заради нарастващия брой поклонници в събота и през силния сезон.

Любопитно: Защо нищо не работи във Франция в неделя?

До 2010 г. нямало известни случаи на кражби, но след това се получили няколко оплаквания – за кражба на дребни суми, бижута и други вещи. Понякога дребните нарушения не се съобщават, тъй като икономиката на селището е фокусирана върху храма и такива съобщения биха опетнили репутацията и традициите му.

 

Някои поклонници, които идват да се молят в храма, извършват дребни престъпления като джебчийство или кражба на превозно средство. Въпреки това местните хора отказват да държат ценностите си под ключ, тъй като вярата им в бог Шани си остава безрезервна.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

така си е

така си е 05.12.2021 9:59

Не се краде,защото има вяра в Бог. Българинът е безбожник,затова е крадлив и с престъпно съзнание. Като прибавим и циганите,картинката е ясна.