logo

Идете в Западна Африка, за да се зарадвате къде сте родени

Идете в Западна Африка, за да се зарадвате къде сте родени

Общото между тези държави е, че твърдо държат последните места във всички статистики

В Африка има много страни, повече от петдесет. Отдалеч едва ли можете да разберете как те се различават една от друга. Много от са много сходни, но и много от тях са също така много различни. Ще направим кратък преглед на осемте страни, които се намират в тази част на континента. 

Мароко

Страната в северозападната част на Африка е сред най-популярните държави на континента. Мароко се отнася до Африка само географски, всъщност тя е класическа арабска страна от Близкия изток, но със силно европейско влияние.

"Островите-призраци" - какви са техните тайни?

Мароко изглежда като просяк и клоака, ако пристигнете тук  от Европа и върх на цивилизацията, ако влезете от Черна Африка. Да, Мароко е свързващото звено: чернокожите масово отиват в Европа през Мароко (но мнозина чакат възможността да отидат там и се заселват тук за дълго време), а европейците отиват в Черна Африка на туризъм. В самото Мароко обаче е по-интересно, отколкото във всички останали западноафрикански страни заедно.

Тук ще намерите древни и автентични градове в списъка на ЮНЕСКО, планини с петхилядни върхове, пустини и всякакви археологически комплекси. В самото Мароко можете да прекарате няколко седмици и постоянно да откривате нещо ново за себе си.

Испания


"Че каква Испания тук", ще се попитате. Има африкански територии, които са под испански флаг. Конкретно -  анклавите  Сеута и Мелила.

До 1956 г. Испания притежавала цяло Северно Мароко, то било отделна колония от френско Мароко със столицата Тетуан. След това и двете Мароко се обединили, но Испания задържала своя контрол над два малки града - Сеута и Мелила.
По същество Сеута и Мелила са пълноправни испански градове. Поредното потвърждение, че Африка не е само сламени хижи.


Западна Сахара

Несъществуващата по международното право държава, се намира на юг от Мароко. Факт е, че Западна Сахара е била колония на Испания, затова и тук повечето хора говорят испански. Обаче, когато испанците си тръгнали оттук, дошли мароканците и "западносахарците" открили своите корени. Всъщност това, което виждате на картите всъщност е Мароко. Ако карате по магистралата, няма дори да разберете къде започва - няма знаци. И местните жители няма да ви кажат и като цяло ще изглеждат неподготвени, ако използвате тази фраза. Те казват "мароканска Сахара".

Въпреки това фронтът Полисарио, който се бори за независимостта на Сахарската Арабска демократична република, е напълно самостоятелен и дори признат от ООН като законно правителство на територията. Всъщност Полисарио контролира няколко тесни ивици на територията по границата с Мавритания. Има и столица.  Това е Полисарио - те контролират тази територия, но не нараняват никого.

Какво се случва, когато пътник умре на борда на самолета

Мавритания

Преходна държава между арабския и негърския свят. Населена приблизително поравно от араби, бербери и чернокожи. Наистина е трудно да се каже кой начин на живот преобладава в Мавритания: в ежедневието мръсотията и бедността са типична Африка. Но в същото време страната е много религиозна, манталитетът по отношение на комуникацията, гостоприемството и други неща тук е точно този като на Близкия изток. Да, страната официално се нарича Ислямска република Мавритания.

Мавритания е много бедна страна както по отношение на жизнения стандарт, така и по отношение на интересни места. Почти цялата територия на страната е покрита с пустиня. Малките градове почти нямат никаква растителност и са изключително неуютни.

Мавритания е последната страна, в която робството е премахнато. Това официално се е случило чак през 1980 г., но според многобройни доклади робството продължава да съществува. Въпреки това, местните жители в разговорите по всякакъв начин отричат това, като твърдят, че нищо подобно не е било от много време насам.


Сенегал

Една от най-близките и достъпни страни на тази "черна" Африка. Ако искате да видите класическа Африка, но имате малко време, или не искате да похарчите много усилия и пари за визи и проблемни региони, можете да дойдете тук! Сенегал е много популярна сред европейските туристи (предимно французи). Сенегал е рядкост за Африка -  страна, в която не е имало катаклизми и граждански войни. Ето защо властите не правят особени проблеми на пътниците. Единствената проблемна област е регионът Казаманс, който е отделен от основната територия на Гамбия. Тук има сепаратистко движение, така че в региона се намират голям брой военни патрули и контролно-пропускателни пунктове.

Въпреки това, в сравнение със Западна Африка, хората в Сенегал са най-малко приятелски настроени и отворени. Имат  силно негативно отношение към това да ги снимат, и то от гражданите, а не от полицията. Туризмът също върши работата си, във връзка с което тук са широко разпространени просията и натрапчивата търговия.

Официалният език е френски. На него се пише цялата документация, обучение и др. В действителност местните хора общуват главно на езика Волоф, най-разпространения език в региона. Има и много други националности: Фула, Мадинка, Бамбара, но почти всички от тях също говорят и познават френски.

Природата е доста монотонна - суха безлична савана на практика в цялата страна. Близо до границата с Гвинея има малко джунгла.


Гамбия

Най-малката страна в Африка. Разположена е изцяло в Сенегал, заобиколена от три страни. Тази интересна география е свързана с историческата конфронтация между Англия и Франция в региона. Англия основава укрепления в устието на река Гамбия, прониквайки дълбоко в руслото й, а Франция завзема всичко останало.

Гамбия е от малкото англоговорящи страни тук, която привлича още повече туристи от Сенегал. Развит е секс туризмът - възрастни европейски жени идват тук да се сближават с младите чернокожи.


Гвинея-Бисау

От малкото португалски колонии на континента. Гвинея-Бисау е една от най-бедните страни в света. Тя се отличава и от съседите си с факта, че тук почти няма електричество. В цялата страна централизираното електричество е само в столицата в центъра, а също и в други 3-4 града. Останалите се захранват със слънчеви панели и дизелови генератори.

Интересното е, че за разлика от съседите, населението говори португалски, включително и помежду си. Въпреки, че в действителност, това не е изцяло португалски, а креолски - пак португалски, но с куп промени и местни диалекти. Но ако познавате португалския, можете лесно да общувате тук. И ако не, много от тях също знаят френски повече или по-малко, тъй като наоколо има френско-говорящи страни.
Неотдавна в страната беше доста напрегнато поради неотдавнашния държавен преврат (2012 г.), но ситуацията вече започна да се успокоява. В страната има малко туристи, но белите  се срещат навсякъде. Това са предимно представители на всички хуманитарни организации, ООН, бизнесмени.

Мали

Най-голямата страна на територията на Западна Африка и в същото време най-интересна от туристическа гледна точка. От 2012 г. в Мали има гражданска война и правителството не контролира цялата североизточна част на страната, където  е непризнатата държава Азавад. За съжаление на нейната територия има много интересни места, например древният град Тимбукту. В момента не е на разположение за посещения.

Въпреки това, централната част на Мали е доста достъпна и е сравнително безопасна. Тук можете да видите най-голямата в света джамия Джене, както и страната на Догоните - най-уникалните хора, живеещи в живописно ждрело.

Страната изглежда много по-бедна дори в сравнение със  всички свои съседи. Извън градовете практически няма транспорт, освен камиони и автобуси. Основните пейзажи на страната са мрачната савана на юг и пустинята на север. Мали няма излаз на море.
Официалният език е френски, но местните говорят бамбара, основният език на централен Мали. Арабският и всички местни езици са често срещани на север, но дори и представители на други националности говорят бамбара.


Буркина Фасо

Относително спокойна страна без излаз на море, за която дори не е ясно какво може да се каже. Буркина не се откроява много. До 1980-те я наричат "Горна Волта", но президентът Санкара я преименува на "Земята на достойните хора".

През последните 27 години диктаторът Компаор управляваше страната, но преди няколко години имаше военен преврат, в резултат на който той бе отстранен. Досега не може да бъде избран нормален президент, но не се усеща напрежение във въздуха. Е, разбира се, документите се проверяват на постове, но без много фанатизъм.

Буркина е известна и като център на кинематографията. Тук се провежда ежегодният Фестивал на африканския филм FESPACO. В самата Буркина са заснети много филми.
Природата също е скучна и монотонна: суха савана в центъра, пустиня на север, малка джунгла на югозапад, има и малък планински релеф.

Официалният език е френският. В същото време тук няма основен местен език. Ето защо, френският е и езикът на междуетническата комуникация, местните хора го говорят помежду си.


Кот д'Ивоар

Страна на брега на Гвинейския залив, три градуса от екватора. Тя е сравнително добре развита поради наличието на голямо пристанище в страната. Страната изглежда по-весела и по-жизнена от северните си съседи.

В нея политическата ситуация е доста напрегната. Само в новото хилядолетие са се случвали две граждански войни! Сега всичко е сравнително спокойно, можете да я посетите без притеснения.

Природата е по-тропична: почти цялата страна е покрита с джунгли и гори. Климатът е почти перфектен - цялата година е топла - + 25-30 градуса, няма изтощителна жега.


Какво още трябва да знаем за западна Африка

Съюзът ИОЗАД. Икономическа асоциация, която включва всички страни в региона, с изключение на Мавритания, която излезе от нея през 2004 г. В допълнение към тези страни все още са Гвинея, Сиера Леоне, Либерия, Гана, Того, Бенин, Нигер, Нигерия. Съюзът между другото е не само икономически, но и военен! Така например можете лесно да видите военни камиони на Нигерия в Гвинея-Бисау и др. И по време на държавния преврат в Гамбия тази година, за да отстранят диктаторския президент, силите на ИОЗАД от целия регион бяха изпратени там (най-вече участваше Сенегал).
Като цяло страните от Западна Африка са много сходни помежду си. Една валута, един държавен език, една и съща бедност на приблизително подобно ниво, същите чернокожи, същия боклук по улиците.

В някакъв момент като цяло не усещате, че преминавате границата: само флагове с различен цвят, това е всичко. Реално се отличават португалската Гвинея-Бисау, арабската Мавритания и английската Гамбия.
В допълнение, всички тези страни са силно свързани помежду си: автобусните компании, които свързват връзките от всички градове от Дакар до Лагос, автомобилните номера на всички страни са доста често срещани в съседните страни. Можете да видите на вагоните нарисувани знамена от всички страни на общността. А самите хора се движат доста активно между държавите. Сенегал, Мали, Буркина, Того-Бенин, Кот, Нигер-Нигерия, Гана, малко по-малко от Мавритания - сякаш има такъв единен съюз.

Общото за тези страни е, че в почти всички световни класации те постоянно заемат най-последните места. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай