logo

"Островите-призраци" - какви са техните тайни?

"Островите-призраци" - какви са техните тайни?

Някои са били нанасяни на картите векове подред, накрая се оказвали просто миражи

"Призрачните острови" са острови, които са маркирани на различни карти, но не са намерени по-късно. В периода от 15-ти до 17-ти век (той  характеризира с "Големите открития" в областта на географията) много острови, които не съществуват в действителност, са отбелязани на различни карти и схеми.


Най-често за такива острови се приемали големи айсберги, морски миражи и различни други обекти. Възможно е много от призрачните острови действително да са съществували, но биха могли да изчезнат поради големи природни бедствия. Има хипотези, например, че в леда на Антарктика и Арктика може да се образува горен почвен слой, който може да бъде сбъркан с повърхността на земята. Но с течение на времето този лед може да се стопи и изчезне. Вероятно такива обекти могат да бъдат земите на "Санников" и "Андреев" в Северния ледовит океан.

Вижте Кибера - най-голямото гето в света!

Обикновено, в контекста на понятието "остров- призрак", не се включват островите и континенталните обекти, които никога не са били картографирани или първоначално притежавали "измислен" или "приказен" статут (например, остров Буян от "Приказка за цар Салтан" на Пушкин ). Но какво в реалността е било приемано за "остров-призрак"?


Интересното е, че в продължение на много време тесният северноамерикански полуостров, наречен „Долна Калифорния”, се възприемал като остров.


Остров "Бус" (Северна Атлантика) е открит от Мартин Фробишер през 1578 г. и е отбелязан на картата от изследователя Томас Шепард през 1671 г., а по-късно се оказало, че островът не е там. Смята се, че причина за грешката  е объркване или оптична илюзия.


Остров "Фрисландия" е начертан на различни северноатлантически карти в средата на 16-17 век. Според една от версиите, грешката е възникнала, когато пътникът Николо Зенo обединил данни от няколко карти без точна проверка (той комбинирал картите си с картите на баща си, който също се занимавал с изследвания).

В Япония по-добре се изходете на тротоара, отколкото да си издухате носа!

Островът "Пипс", който е трябвало да бъде близо до островите Фолкленд в югозападната част на Атлантическия океан. Постивили го на картите през 1680-те. Впоследствие не е било възможно да се намери и се смята, че за него погрешка са били приети самите Фолклендски острови.

"Рифовете на Крузенщерн", открити през 1805 г. и посочени на карти до 1923 година. Впоследствие изчезнали.

"Остров Томпсън", открит през 1825 г. от капитана на един кораб. Намира се в южните води на Атлантическия океан, недалеч от остров Буве. Той е нанесен на карти до 1943 г., въпреки че не може да бъде открит още от края на 19-ти век. Смята се, че той е изчезнала поради мощно подводно вулканично изригване през 1890 година

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай