logo

В Япония по-добре се изходете на тротоара, отколкото да си издухате носа!

В Япония по-добре се изходете на тротоара, отколкото да си издухате носа!

Въпреки глобализацията има куп неща, които не трябва да правите в чужда страна

Пристигайки в някоя чужда страна, никой не иска да се озове в неприятна ситуация, нарушавайки някои правила на етикета. Затова винаги гледаме с интерес към правилата на поведение в различните страни и понякога намираме много необичайни неща.

Така, например, в Русия не е прието да си свиркате с уста, а като обръщение, това е напълно неприлично. Там дори имат поговорка: не свиркайте - няма да има пари. А в доста страни в Европа имат навика да си свирят много често. В Лондон например е често срещано да чуете шофьор на автобусот градския транспорт да си подсвирква, докато шофира. А в Хаити на децата им забраняват да свирят, точно както им е забранено да кръстосват краката си и да гледат в очите на възрастните хора.

Малкото наистина диви племена в XXI век. Химба са най-красивите, Хотентотите имат най-големите задници на планетата

В Аржентина е неприлично да се идва на среща навреме, това се смята за грубо и натрапчиво. За точност се счита ако човек дойде час преди определеното време.

В много азиатски страни, особено в Индия, не е прието публично да се използва лявата ръка. Тя се смята за мръсна, така че не приема храна, не се приемат документи или подаръци и в никакъв случай не докосва лявата ръка на други хора.

Говорейки за подаръци, в Китай и Индия не е възпитано да се отваря подаръка пред човека, който ви го дава. Това ще бъде възприето като неприлична алчност и нетърпение.

Парадокс? Петте най-мръсни, но същевременно популярни туристически дестинации

В някои страни не е проблем хората да си издухват носа публично. Въпреки, че етикетът повелява само малко докосване на носа с носна кърпичка, често в Русия хората издухват носа си много шумно, а понякога дори минават без носна кърпичка. Но в Япония е категорично неприлично да се секнете пред хора, това е все едно човек да се изходи на публично място.

В много страни не е прието да се яде цялата храна в чинията. Например, в Китай, Африка, някои азиатски страни, трябва да оставите поне малко храна като знак, че сте яли и сте се нахранили много добре. А в Русия, напротив, е обичайно да се изяжда всичко, което е в чинията.

В Япония също има много ограничения. Например, неприлично е да се смеете с отворена уста, не е възпитано да показвате зъбите си. Японците със сигурност ще носят маска, ако са настинали, тя се е превърнала в истински фетиш. В Япония и Южна Корея не е прието да се оставя бакшиш, възприема се като обида.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай