logo

Как да оцелеем при пожар в самолет?

Как да оцелеем при пожар в самолет?

Основното и може би най-трудното правило е да не се паникьосвате, да действате спокойно, решително и бързо

Пожарът на борда на самолет е един от най-опасните инциденти. Огънят и димът се разпространяват много бързо, така че екипажът и пътниците имат много малко време да предприемат действия.

Основното и може би най-трудното правило е да не се паникьосвате, да действате спокойно, решително и бързо. Пилотите и стюардесите са подготвени - колкото и да е страшно, винаги има шанс да избягате.

Как да се подготвя

Можете да се погрижите за собствената си безопасност предварително - когато се регистрирате, изберете места по-близо до изходите, по време на инструктажа помнете къде са аварийните изходи и помислете върху маршрута за евакуация - изчислете колко реда от вашето място до най-близкия изход.

Как да дишаме

Най-голямата опасност при пожар не е огънят, а димът.

„Основният принцип за оцеляване в подобна ситуация е да стоите възможно най-близо до пода, защото димът се издига и въздухът отдолу е по-чист. Не е необходимо да се изправяте, за да няма риск от отравяне с въглероден окис “, казва пилотът на Boeing Роман Бутенко.

Не ходете там! Странната австралийска закусвалня, където обслужването е предназначено да бъде кошмарно! СНИМКИ

При силен дим е необходимо да покриете носа и устата си с памучни или вълнени дрехи, като по възможност ги намокрите с вода. Ако няма какво да намокрите тъканта, можете да дишате през суха: тя преминава през продуктите на горенето, но ще защити дихателната система поне частично.

Можете също така да използвате маски, които почти всеки е имал през последните две години. Но кислородните маски едва ли ще са полезни: „Факт е, че те се използват само когато самолетът е без налягане и структурно не могат да предпазят от продукти на горенето“, обяснява стюардесата Алена.

Масонска връзка и странно лице: Тайните, които крие Статуята на свободата

Къде да бягам

Облечете връхни дрехи или се завийте с одеяло, за да предпазите тялото си от огън. След като самолетът спре, трябва да клекнете или да пропълзите до най-близкия изход и да напуснете борда без забавяне: възможна е експлозия. При лоша видимост се ориентирайте по светещите пътеки и гласовете на гидовете. Ако проходът е затрупан с неща, можете да се изкачите над столовете, преобръщайки гърбовете им.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай