logo

Как Джъстин Бийбър почти унищожи девствено парче земя в Исландия

Как Джъстин Бийбър почти унищожи девствено парче земя в Исландия

За пръв път това райско кътче влиза във фокуса на вниманието през 2015 година

През 2011 година едва 600 000 души сапосетили Исландия. За сравнение, през 2018 година те са 2,8 млн. Сериозен фактор за това увеличение е каньонът Фядрарглюфур (Fjaðrárgljúfur).

Мястото е изключително красиво. Каньонът има стръмни стени, а през него на остри завои тече река Фядра. Дълъг е 2 км. Дълбочината му достига до 100 метра.

Всички искат да се потопят в този горещ минерален басейн под небето в сърцето на ледената земя

Намира се до Кръглия път, който обикаля около целия остров, близо до селището Kirkjubæjarklaustur.

Смята се, че каньонът се е образувал през Ледниковата епоха преди около 2 млн. години. Създаден е от продължителната ерозия, причинена от течащата вода от ледници през скалите. Този процес продължил хилядолетия.

В западната част на каньона има красив водопад, който се вижда от спецалната платформа за наблюдение, поставена в края на туристическата пътека от източната страна.

За пръв път това райско кътче влиза във фокуса на вниманието през 2015 година, когато Джустин Бийбър снима там клипа за песента си „I'll Show You“. Така той привлича вниманието на туристите, желаещи да посещават точно такива девствени места.

Според Агенцията по околна среда на Исландия, след излизането на видеоклипа над 1 млн. души са се изсипали в каньона и са нанесли сериозни щети върху околната среда.

20-процентовия бум в туризма се оказал твърде голям за инфраструктурата на страната. Песента пък е гледана над 440 млн. пъту в YouTube от издаването си, а в клипа се вижда как тийн идолът се разхожда по мъхестата растителност, провесва краката си през скала и се къпе в ледената река.

Една сцена от филм или набрала популярност снимка може да постави неизвестни места на картата на пътешествениците, посочва директорката на националната туристическа агенция Инга Палсдотир. Най-екстремният пример е катастрофата на американския самолет на военноморските сили Douglas DC-3 на черния плаж Solheimasandur през 1973 година. Седмината американци оцелели, но мястото така и не било разчистено.

„След това някой реши да танцува върху него и сега това е едно от най-популярните места в страната“, обяснява тя, цитирана от "Евронюз". Под „някой“ тя има предвид Бийбър, който кара скейтборд върху разбилия се самолет в клипа си.

Положението се влошава от факта, че каньонът се появи и в последния сезон на хитовия сериал „Игра на тронове“. Това беше и последната капка, която преля чашата на търпението на властите. Те наредиха затварянето на каньона за посетители, за да може естествената флора и фауна да се възстановят.

Приказна разходка: 17 необикновени плажа от целия свят (СНИМКИ)

Служителите в природния парк се надяват, че той ще може да отвори отново по-късно през лятото, когато време стане по-сухо и растителността стане по-устойчива на пешеходния трафик.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай