logo

Всички искат да се потопят в този горещ минерален басейн под небето в сърцето на ледената земя

Всички искат да се потопят в този горещ минерален басейн под небето в сърцето на ледената земя

Обявен през 2012 година от „Нешънъл джеографик“ за едно от 25-те чудеса на света, Синята лагуна (Blue Lagoon) в Исландия се е разраснала неимоверно много от място с минерални извори в световно геотермално чудо. Уникалните свойства на водата доставят не само невероятно удоволствие, те са пантентовани в услугите за грижа на кожата заради съдържанието на силициев двуокис, водорасли и минерали.

Синята Лагуна се намира в обширно поле от лава на повече от 800 години в сърцето на полустрров Рейкянес – геопарк под закрилата на ЮНЕСКО. Само на 20 минути от международното летище Кефлавик и 50 минути от Рейкявик. Синята лагуна е едновременно отдалечена, но лесно достъпна.

Синята лагуна е сред най-посещаваните места в Исландия. През 2017 година мястото е посетено от 1,5 млн. души. Само пейзажът е достатъчен, за да привлече вниманието – черни вулканични скали обкръжават естествено топлите води, които са във флуоресцентен нюанс на синьото, който изглежда абсолютно нереален. Парата, която се вдига от водата, засилва допълнително това усещане, а температурата на водата е перфектните 40 градуса по Целзий. Най-впечатляващо е през зимата.

Повечето посетители смятат, че Синята лагуна е естествено езеро, но басейнът всъщност се е формирал през 1976 година по време на строителството на електроцентрала за геотермална вода. Водата се оттича от централата и е абсолютно чиста. Легендата гласи, че строителен работник открил ярко синята топла вода и започнал да се къпе в нея след работа, което не е изненадващо в студеното време на Исландия и културата ѝ на къпане. За огромна изненада, по-малко от месец след като започнал да се къпе в горещите извори хроничният му псориазис изчезнал.

Дерматолозите може и да не са съгласни с това дали минералите могат да излекуват този тежък кожен проблем, но всеки, който е бил на мясото, твърди, че се отразява изключително добре на кожата.

Магмата дълбоко под земаната повърхност нагорещява невъзможно синята вода до 40 градуса през цялата година, а силициевият двуокис, който се изсипва от земята във водата и ѝ придава този мистериозен цвят, прави кожата гладка, подхранена и овлажнена.

Можете сами да изпровате ефекта от силициевия двуокис в „бара за маски“, където всеки получава бучка от него, за да го размаже по лицето си. Оставете калта да изсъхне на лицето ви за 10 минути – ще почувствате лицето си опънато, и след това изплакнете в лагуната. Можете да си купите още маски – с водорасли, вулканична скраб или минерална маска за дълбоко овлажняване.

Докато маската ви съхне, можете да отскочите до мокрия бар за питие. Всеки вход включва поне едно питие.

Дълбочината на водата в лагуната е различна. В най-дълбоката част е 1,5 м.

Едно от най-посещаваните места в района е известния „Лава ресторант“. В ясни дни той предлага панорамен изглед над лагуната и вулканичните полета около нея. Кухнята е местна и от пресни продуктки, включително морска храна, уловена в близкото рибарско селище, както и вегетариански специалитати.

Много важно е да знаете, че ако искате да посетите лагуната, трябва непременно да си направите предварителна резервация. До водата и съоръженията не се допускат хора, изтърсили се в последния момент. Целта е да се избегне стълпотворението и да се поддържа басейнът чист. Той е със запълнен капацитет всеки ден от годината, така че си купете билети в момента, в който имате дори само бегло намерение да отидете там.

Друг важен съвет е да не се потапяте под водата. Особено ако имате чувствителна или боядисана коса. Когато си вземете питието или маската, отидете към по-отдалечените части на басейна. Там има и малки закътани „джобове“, където можете да се насладите на известно уединение. А също и на воден масаж.

 

Коментирай