Какво им е толкова хубаво на Канарските острови

Какво им е толкова хубаво на Канарските острови

Всички сме чували колко хубаво е там, но може би не всички знаят защо всъщност тази дестинация трябва да бъде в списъка им за пътуване

Канарските острови са част от испански архипелаг край бреговете на Северозападна Африка. Това са скалисти вулканични острови, известни със своите черни и бели пясъчни плажове.

Всички сме чували колко хубаво е там, но може би не всички знаят защо всъщност тази дестинация трябва да бъде в списъка им за пътуване.

Няма да повярвате в каква класация България изпревари Турция и Канарските острови

Когато чуем името "Канарски острови", обикновено в съзнанието ни изникват малки жълти птички. Името Islas Canarias обаче идва от латинския термин Insula Canaria, което означава „Островът на кучетата“. Т.е. канарчетата са кръстени на този остров, а не обратното!

Това обаче не е най-интересното за Канарските острови, а само една точка от цял любопитен списък. Запознайте се отблизо с Канарските острови:

1. Имат два главни града
Санта Крус де Тенерифе и Лас Палмас де Гран Канария са разположени на двата най-големи острова и заедно споделят статута на столица на архипелага. Санта Крус де Тенерифе също е дом на втория най-популярен и зашеметяващо зрелищен карнавал в света, който привлича над един милион души всеки февруари, пише novosti.rs.

2. Островът на кучетата
Когато чуем името "Канарски острови", обикновено в съзнанието ни изникват малки жълти птички. Името Islas Canarias обаче идва от латинския термин Insula Canaria, което означава „Островът на кучетата“. Смята се, че тези "кучета" всъщност са били вид тюлен монах, което се превежда като "акули" на латински. В наши дни те са критично застрашени и вече не съществуват на Канарските острови. Легендата обаче разказва, че първоначалните жители на острова са боготворели кучетата, понякога са ги мумифицирали и са ги третирали като свещени животни, а когато римляните за първи път посетили острова, те му дали името „канари“, което в превод означава „тези с кучета“. 

3. Тук се намира третият по големина вулкан в света
Връх Тейде се намира на остров Тенерифе, който е най-населеният остров от Канарските острови и Испания, и е основна туристическа дестинация с 3 милиона посетители годишно. Вулканичната природа на острова е създала поредица от „естествени плажове“, направени от фин черен пясък, който придава на някои от плажовете на Канарските острови техния отличителен вид.

4. Топло през цялата година
Канарските острови имат субтропичен климат, така че те имат топло време през цялата година, с горещи, дълги дни през лятото и по-хладни дни, които остават доста топли през зимата.

5. Фантастична храна
Храната е изключително важна част от културата на Канарските острови и се предлагат някои забавни деликатеси като „Mojo“ – сос, който може да бъде оранжев, червен или зелен в зависимост от съставките. Има много чесън и може да бъде умерено пикантен, наречен mojo picon. Обикновено се приготвя с олио, оцет, сол, червен пипер, риган, кориандър и още няколко подправки. Друга типична канарска храна се нарича "ropa vieja", което означава "стари дрехи" - ястие от пилешко и говеждо месо, смесени с картофи и боб гарбанцо.

6. Воден тайландски рай
Южната част на Тенерифе е мястото, където ще откриете самопровъзгласилата се „най-зрелищната водна атракция в Европа“ – Siam Park. Спиращият дъха воден парк на стойност 52 милиона евро включва тайландски мотиви в своите атракцииони, паркови сгради и ресторанти. Паркът има 25 сгради, които съставляват най-голямата колекция от сгради с тайландска тематика извън Тайланд. Кристоф Кислинг проектира парка с разрешение от тайландското кралско семейство да използва името и темата на парка.

7. Естествени басейни
В стария град на Пуерто де ла Круз ще намерите впечатляващо естествено място за плуване в солена вода. Спиращият дъха Lido Martianez включва 7 плувни басейна, съблекални, субтропични дървета и растения, огромен фонтан, джакузи, оборудване за детски площадки, ресторанти и дори подземна бална зала и казино.

Пленителни европейски острови, за които не сте чували

8. Канарчетата са получили името си от този остров
Канарчетата са кръстени на островите, а не обратното. Дивото разнообразие от тези птици произхожда от Макаронезийските острови, които включват Канарските острови.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай