logo

Кой български град е Малката Виена

Кой български град е Малката Виена

Това, което лесно може да се забележи като сериозна прилика е в архитектурата на двата града

Малката Виена е прякор, който бива свързан е един от големите български градове. Много от нас знаят кой е той, но за останалите ще ви представим името му. А за тези, които знаят отговора на въпроса – ще ви представим защо му е залепен този етикет на малката Виена в България.

Ето кой наш град е Малката Виена

Разбирате се, отговорът на този въпрос е град Русе. Това е българският град с най-много население през 19 век и не случайно е избран за консулствата на всички Велики сили през този период. Има много аналогии, които се набиват на очи между Русе и Виена и сега ще Ви представим няколко от тях:

Каменен кораб, плаващ в небето - това е мощна българска крепост

Дунав – реката между Русе и Виена

И 2-та града са разположени на река Дунав, която е свързващото звено – предпоставката на сериозен културен обмен между двата града. Тъй като Русе е един от основните градове в Европейската част на Османската империя и близостта до Дунав и днешна Румъния е предпоставка за навлизането на влияние от други страни върху русенци. Всички Велики сили от този период отварят свои консулства в града още през средата на 19 век и по този начин се благоприятства за по-сериозни контакти на град Русе със европейските държави.

Контактите между русенци и Виена

Много от заможните русенци от този период пътуват до Виена, сравняват културата там и се опитват да я привнесат и в родния си град. Това кара много от тях да карат децата си да учат немски, нещо което не е толкова характерно за образованието на българчетата през средата и края на 19 век. Най-богатите граждани на Русе дори си позволяват да се лекуват във Виена и това е допълнително доказателство за сериозния обмен на информация , който осъществява от двете страни. Голяма част от най-будните и патриотично настроени българи са родом от Русе – досегът с Виена отваря очите на много възрожденци за борбата, която предстои за Освобождението на България, информира poznanieto.bg.

Сходство в архитектурата

Това, което лесно може да се забележи като сериозна прилика е в архитектурата на двата града. Разбира се, Русе се опитва да наподобява част от известните стилове и модели на виенската архитектура. Интересното е , че тази тенденция продължава и след Освобождението на България. Даже се стига до куриозния случай през 1892 година във Виена е открит хотел Бристол, а само 15 години по-късно е открит подобен хотел със същото наименование (не е верига хотели).

Има много австрийци и немци, които участват в изграждането на известните сгради в Русе като например сградата на театъра построена през 1902 година от Раул-Паул Бранг или Къщата на Калиопа илюстрирана от австрийския художник Шарл Шаусберг. Градски архитект на Русе е бил австриецът Едуард Винтер. Освен това много български архитекти или строителни инжинери са повлияни от австрийската школа и оставят своят отпечатък върху сградния фонд на града.

Друга от най-емблематичните сграда в Русе пак е свързана с Виена по един или друг начин. Става въпрос за днешния Исторически музей (бивше Окръжно управление) построена още през 1882 година като идеята за визията на сградата е на виенския архитект Фридрих Грюнангер.

Български град, "засенчен от София", влезе в класация на "Форбс"

Връзката между Русе и Виена е историческа и географски обусловена. Река Дунав играя ключова роля за културния обмен между двата историческа града и по този начин се дава тласък на развитието по модерен и европейски образец. Тази тенденция се запазва и след Освобождението и по този начин град Русе успява да вземе много от добрите образци от Виена и да ги претвори в своята култура. Това дава допълнително самочувствие на всеки русенец, че градът му може да се сравнява и със световен културен център като Виена.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Klimbo70

Klimbo70 19.04.2023 17:16

А Пенчо Милков какво ще каже?Защо и а много сгради се рушат? Защо бившето родилно се събаря от вашето нехайство? Затова ли сте кмет? Само банковата Ви сметка ли трябва да набъбва?