logo

Комунизъм? Има една страна, в която той е победил

Комунизъм? Има една страна, в която той е победил

Жителите на Токелау не притежават лична собственост и получават една и съща заплата

Островите Токелау - това е територията едноименната малка държава, разположена почти в центъра на най-големия океан в света - Тихия. За да стигнете дотук, трябва да преодолеете хиляди километри.

Най-близкото или малко по-цивилизовано място е Американска Самоа. Оттук продуктите и предметите за хигиена се доставят на островите Токелау. Следващата най-близка точка от Голямата земя е остров Нова Гвинея. Разстоянието от него до атолите на Токелау е 4 874 км. За да стигнете до най-близката континентална Австралия, трябва да покриете 5998 км.

Водните пътища са добре развити до бреговете на архипелага Самоа. Налице е основен обмен на стоки между жителите на острова.

Вижте 15-те най-абсурдни правила за шофиране по света

Островите Токелау се състоят от 3 атола: Атафу, Факаофо и Нукунону. Исторически, атолът Суейнс се е намирал на територията на държавата, но по административно разделение в момента е част от Самоа. Островите се състоят от рифове, покрити с корали. Общата площ на страната е 10 кв. км. Земята се издига на 3-4 метра над водата, а по-голямата част от земята на Токелау е на няколко метра над морското равнище. Това прави тази малка страна обект на заплаха от наводнения, когато поради глобалното затопляне нивото на Световния океан се покачи дори и малко  по-високо.

Най-големият атол е Факаофо. Почти през цялата година тук живеят около 400 души, а хората, които не са заети в селскостопанския сектор, възстановяват бетонната язовирна стена, която заобикаля село Фале и развъждат свине. Второто по население място е Нунукону, около 200 души живеят и работят тук. Най-малкият остров е Атафу.

Как живеят островитяните

Почвеният слой на Токелау е покрит с коралов пясък. Тук растат кокосови палми, пандануси, ядливи трилистници и малки храсти. Островитяните се занимават с отглеждане на хранителни култури и риболов. Мнозина са в църквата по цял ден, молейки Всемогъщия да отложи тропическата буря. Островитяните не могат да очаквнат продължително спокойно време, тъй като през северозападната част на Тихия океан, достигайки до островите, се формират тропически бури през цялата година.

Като цяло животът на островитяните е спокоен и сигурен. Хората активно контактуват с пътниците. Къщите на жителите на Токелау са една до друга на една ръка разстояние. Това обстоятелство косвено говори за доверие между местните жители.

Това е истинската "Врата към ада", намира се в...

Всеки остров ежедневно се патрулира от група полицаи. Техният персонал на Факаофо е 7 души. Полицаите безпристрастно наблюдават гостите и местните жители, така че всеки да съблюдава поставения тук вечерен час. Съгласно общите правила работният ден приключва в 18:00 часа. В неделя е напълно забранено да се работи.

Ежедневно от 18:00 до 18: 50 ч на острова е време за почивка. След него молитвите се четат в продължение на 10 минути. От 19:00 часа започва активното време. Жителите го използват за танци, песни и игри на открито. В 21:00 всички деца си лягат и в 23:00 часа никой не трябва без основателна причина да излиза.
Веднъж на всеки 2 седмици хората ходят на нощен обществен риболов, за да попълнят запасите от провизии. След улавянето плячката е разделена между семействата. Равни части за мъже, деца, жени и възрастни хора. Освен това, всички островитяни получават една и съща заплата, която се изплаща от правителството на Нова Зеландия. Токелау е страна, където принципите на комунизма са практически въплътени. Жителите се придържат стриктно към следните правила: цялото материално имущество принадлежи на всички и всички островитяни трябва да си помагат.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай