logo

Криви кули има не само в Пиза. Вижте тази!

Криви кули има не само в Пиза. Вижте тази!

След завършването й хвърлили архитекта от върха

В руския град Невянск има уралска версия на „наклонената” кула в Пиза, построена по искане на предприемача Акинфий Демидов през 1721 година.

Според легендата филантропът бил толкова изумен от получилото се чудо, че наредил архитектът да бъде хвърлен от върха й, за да не може да построи нещо подобно за друг клиент.

Метрото във Виена обяви война на смрадливите пътници

Ясно е, че не съществуват документални доказателства за такъв „зъл“ мит. Според друга легенда, най-богатият местен търговец, който е обитавал сутерените на сградата, в навечерието на пристигането на държавни одитори, наводнил кулата, за да заличи контрабандна стока и затова трябва да бъде обвиняван за наклона на кулата.

Многобройните изследвания на Невянската кула от съвременни архитекти предполагат, че причината за "пропадането" вероятно се крие в основите поради близостта до брега на река Нейва.

Долната й част е издигната с отклонение от почти два метра. Забелязвайки опасния наклон, архитектите решават да не спират строителството, но да компенсират изкривяването, за сметка на горните етажи в обратната посока. В резултат на това кулата, въпреки че е получила кривата форма на сабя, си стои твърдо на основата 300 години без видими следи от опасност за разрушаване.

Височината на Невянската кула е 57,2 м, дължината на страните на четиристранния долен етаж е 9,5 м. Дебелината на стените на основата е 2 м.

Горните нива са изработени под формата на октаедри с извиващи се прозоречни отвори.

Отгоре е увенчана с октаедричен пирамидален покрив с метален шпиц, на който стои гербът на семейство Демидов. Заради крепостта стените на високата конструкция са засилени  на много места с метални греди, чиито краища са видими отвън. В камбанарията има красива платформа за наблюдение.
На втория етаж на девет-етажната кула Демидов е оборудвал кабинета си, а по-късно тази стая служи за местния затвор.

На третия етаж, според слуховете, търговецът сечал собствени пари от благородни метали, които били добивани в неговите алтайски мини.

Интерес представлява стаята, която се намира горе с интересен акустичен ефект: ако стоите в ъгъла, можете да чуете шепота на събеседника, който стои на другия край. Ако застанете в средата на "слуховата стая", няма да чуете нищо.

С ферибот до Румъния. Прекосяваш Дунава и... е съвсем същото!

Горните етажи са заети от часовников механизъм с 20 мелодии, създаден от английски майстори през 1730-та година. Сега часовникът на Невянската кула свири песен от операта „Иван Сусанин”.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай