logo

Кървав дъжд в Индия хвърли в потрес учените! Пясък, лишеи или извънземни организми - и до ден днешен не могат да обяснят това

Кървав дъжд в Индия хвърли в потрес учените! Пясък, лишеи или извънземни организми - и до ден днешен не могат да обяснят това

За първи път дъждът с червен, плашещ цвят започва да вали над Индия през лятото на 2001 година. Тогава жителите на страната, както и местните учени са удивени от това необичайно природно явление. И веднага започват изследвания. 

В резултат от тях възникват няколко обяснения за червения дъжд - проява заради редки, лишейни растения, взрив на метеорит и клетки от извънземна цивилизация.

Този удивителен кървав, индийски дъжд вали неведнъж. Първият пада на 25 юли 2001 година, а последният - на 23 септември същата година. 

Долината на смъртта в Якутия - който отиде да види нейните тайнствени куполи, умира

Интересното е, че през цялото време той пада над един и същ индийски щат. Учените започват да изучават активно явлението през 2006 година, след предположенията за неговия извънземен произход.

Първото шокиращо откритие става, когато успяват да разчетат количеството червен прах, която пада с един от първите дъждове - около 50 тона. И веднага учените започват да търсят отговор на въпроса - какъв е произходът на това червено вещество. Първото, най-малко по вероятност предположение е, че прахът е бил пренесен от вятъра. То е отхвърлено почти веднага, когато става ясно, че по времето на кървавите дъждове в Индия направлението на вятъра се е променяло само няколко пъти.

Саудитска Арабия започва строителството на най-разкошния курорт в света (СНИМКИ)

Следващата версия идва с опита да се обяснят кървавите дъждове с взрива на метеорит над индийския щат Керала. За това свидетелствали очевидци на рядкото явление. Те разказвали за силен гръм, който се чул няколко часа преди самия дъжд. Звукът бил толкова силен, че хората усетили как треперят стъклата на къщите им.

Тогава се появило и още едно възможно обяснение на такъв необичаен дъжд. Хората го свързвали с извънземни микроорганизми, които след взрива на метеорита се оказали в по-долните слоеве на атмосферата и паднали на Земята заедно с първия дъжд. Но и това предположение на учените било отклонено. 

След това учените започнали по-подробно да изучават микрочастиците на червения дъжд. Те им напомняли повече не на песъчливи частици, а на биологически образования - клетки или спори. Частиците имали кръгла форма, дебела стена и огънат център. 
В резултат на проведения химичен анализ било изяснено, че червените частици са съставени наполовина от въглерод, а остатъкът им - от кислород с неголямо количество калций, магний, натрий, желязо и няколко други елемента. Такъв състав много напомнял живите клетки. 

Тогава възникнало и предположението, че дъждът бил съставен от някакви живи микроорганизми. Например от гъби или лишеи.

Накрая това било и официалното обяснение на учените за червения, кървав дъжд. 
Микрочастиците били обявени за спори, които се разпространявали в същата местност от лишеи на гъби или водорасли. Същите тези водорасли имали микроскопични размери и били способни да се пренесат върху дървесни кори.

И все пак, неизяснен остава въпросът защо вятърът е развихрил само тези лишени, без да докосне нито листата, нито клонките. В официалния отчет на учените не било обяснено и какъв е механизмът на разсейване на тези микроскопични спори и натрупването им в облаците. Така тайната на кървавия дъжд не е обяснена и до ден днешен./pochivka.blitz.bg.


 

Коментирай