logo

Малдивите – потъващият Рай, който няма да съществува скоро СНИМКИ

Малдивите – потъващият Рай, който няма да съществува скоро СНИМКИ

Островите ще останат под океана до 2100 г., сигнализират местните власти

Тюркоазени води, прелестни плажове и величествени колибки в Индийския океан – природата в Малдивските острови ни доказва, че понякога живописните гледки от картичките се материализират – дори още по-приказни, на живо. Неслучайно републиката, призната за една от най-разпокъсаните държави в света, ежегодно привлича стотици хиляди туристи.

През последните дни и у нас се оказа невъзможно да скролваш из инстаграма си и да не намериш някоя и друга снимка на наша знаменитост от Малдивите. Антония Петрова посрещна Коледа и Нова година там, Миро също радва феновете си с красивите кадри от островите.

Противно на логиката на вътрешния ни туризъм, която непременно свързва плажуването с летните отпуски, събирането на тен на Малдивите се оказва най-подходящо именно когато у нас е зима.

Заради тропическия климат температурите на островите почти перманентно са в границите между 24 и 33 градуса по Целзий. Въпреки това през юни и юли се смята особено неподходящо посещението на дестинацията, а в причина за това се превръщат валежите и бурите, които са често срещано явление тук в това време от годината.

Туристи останаха затворени заради най-силния снеговалеж от 25 г. насам и станаха онлайн звезди ВИДЕО

Малдивите се състоят от 26 атола, които обединяват 1190 коралови острова. Общата територия на вода и суша достига до 90 000 кв. км. Площта само на островите, част от Малдивите, обаче достига едва до 298 кв. км.

Освен че се слави като азиатската страна с най-малко население, това е и най-ниската държава. Ето защо тя е от изчезващ вид. В основен виновник за това се превръщат климатичните промени, като в последните 100 години нивото на океана в този район се е издигнало 20 см. Притеснителни са прогнозите и на местните власти – островите ще останат под водата до 2100 г.

„Изменението на климата е реално и ние сме най-уязвимата страна в света. Бъдещето на нашата страна, бъдещето на нашия народ, бъдещето на нашата култура — всичко зависи от нашите действия днес. Днес 80% от 1190-те острова в страната са само на метър над морското равнище, което ги прави особено уязвими от повишаването му. Вече 90% от островите съобщават за наводнения, 97% за ерозия на бреговата линия и 64% за серийна ерозия“, коментира преди по-малко от година екологичният министър на Малдивите Аминат Шауна.

Опасността островите да изчезнат пък служи като допълнителна мотивация за туристите, които продължават да пълнят плажовете дори и в COVID ситуацията. Споменавайки пандемията, важно уточнение е, че подготовката за пътешествието до Малдивите е почти толкова важно, колкото самото заминаване и престой. Със сигурност ентусиастите да посетят екзотичната дестинация следва да се запознаят с последните коронавирусни мерки на държавата, свързани с посрещането на чуждестранни гости.

Момиче измисли нов хитър трик за пренасяне на безплатен багаж в самолета ВИДЕО

В случай че сте склонни да похарчите повече, но пък искате да си спестите по-нататъшни предизвикателства, заложете на екскурзия тип all inclusive. Причината – търсенето на храна е възможно да се окаже трудна за изпълнение мисия. На част от плажовете ресторантите са ограничени до санитарен минимум и не представят значително разнообразие от храни за хората с по-капризни стомаси, които няма да могат да прекарат цяла седмица например на местния специалитет – морски дарове.

Пътят между желанието да посетиш Малдивите и отлитането от София преминава и през избирането на подходящия за вас остров и евентуален избор на допълнителни места от държавата, до които може да стигате за еднодневни екскурзии.

Столицата Мале, до където вероятно ще стигнете по въздух, е интересна за разглеждане, но опитни туристи не препоръчват запазването на места в града. Като причина за това се изтъква прекалената пренаселеност. Въпреки това Мале крие немалко съкровища в себе си.

Сред тях несъмнено е дворецът на президента. Той е построен от султан Мохамед Шамсуддин III за неговия син принц Хасан Иззудин в подготовка за пристигането му след завършване на образование в Цейлон.

В сградата наследникът живее в продължение на 14 години – между 1920 и 1934 г., а след ареста му дворецът остава неизползваем до Втората световна война. Президентите на страната започват да се настаняват там от края на 60-те години.

Сексизъм и йерархия: Стюардеса на частна яхта се оплака от работата си

Любопитството на туристите предизвиква и Хукуру Миский или Джамия Стари петък. Тя е най-старата джамия в Малдивите и предшественикът на Джамия "Голямата петък". Джамията, която е направена почти изцяло от издълбан коралов камък, е завършена през 1658 г. след две години на строеж, докато султан Ибрахим Искандър заемал трона. Интериорът на Хукуру Миский е известен със своята красива дърворезба. През 2013 г. джамията е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

След разходката из Мале следва достигането до крайната дестинация. Хубаво е да се отбележи, че безжичната интернет връзка е често мираж, заради което бъдете сигурни, че нямате важни дела, които да следите онлайн. Можете да се снабдите и с достатъчно интересни книги за престоя на плажа. Тук е моментът да се отбележи, че е препоръчително да се търсят винаги туристически плажове.

Причината – заради преобладаващото мюсюлманско население на Малдивите очакванията към посетителите на другите брегове са съвсем различни. Предвид изповядваната религия следва са се има предвид и че употребата на алкохол на обществени места е забранена. Спиртните напитки са позволени само на островите курорти all inclusive или на яхти барове.

Сред най-популярните острови на Малдивите е Хувахенду. Основната му атракция е частният плаж Лили Бийч, който е особено привлекателен за романтиците по душа, както и за тези, които пътуват до екзотичната дестинация с цялото си семейство. Мястото е също така близо и до едно от най-оборотните места в региона за гмуркане.

Гули също е подходящ за ентусиастите на подводните спортове, въпреки че трябва да се има предвид, че течението може да бъде силно. Островът е интересен и с това, че гостите му могат да наблюдават скатове и акули през вечерта.

Стюардеса обясни любовта на пътниците към определени напитки по време на полет

За Гули трябва да се има предвид, че често носи усещането за прекалена пренаселеност заради малката му територия.

Какао пък се гордее с интересна история. Малката територия е принадлежала на известния фотограф Ерик Клем в началото на 80-те години. Артистът попада на мястото по време на една от своите фотосесии. След като се влюбва в острова, той решава да го превърне в екологичен курорт, в който спокойствието и природата са на пиедестал.

Към настояща дата Какао е в ръцете на хотелска организация. Въпреки това тя продължава неговите екологични усилия.

С относително ниска човешка намеса може да се похвали и Фоду, където оперира само една къща за гости, като мястото обаче не се слави с голямо разнообразие от гледна точка на храната.

Като Слънчев остров или пък Цветето на моретата пък се е прочул Налагурайду. Тук се намира един от най-големите курорти на Малдивските острови, който получи приза „Водещ екокурорт на Малдивите“ през 2016 г.

Едно от малкото места, на които риболовът не е основно препитание, е Тоду. Това всъщност е островът - рай на дините. Както вероятно вече се досещате, мястото е известно с големите зелени площи, на които се отглеждат дините, но и още краставици, папая и т.н. Местата за настаняване на чуждестранни гости са относително голям брой, като островът се радва и на два туристически плажа, на чиито входове почиващите са посрещани от щандове с плодове.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Alex

Alex 27.01.2022 16:47

K'во е това "скролване"???Прозд съм и не рзабирам,иначе си щракам на компутърчето и чакам да ми кръцнат тока и тогава ще гледам през крив макарон Малдивите,като сега,де...