logo

Мир: Невероятно чудо на природата, разположено в близка до нас страна

Мир: Невероятно чудо на природата, разположено в близка до нас страна

Красивият природен парк Телащица е залив в югоизточната част на остров Дуги Оток

Нереален пейзаж се открива край езеро, по-солено от морето, разположено точно до един от най-красивите хърватски заливи.

Красивият природен парк Телащица е залив в югоизточната част на остров Дуги Оток. Включва един от най-големите и красиви заливи на Адриатическо море, с множество островчета, живописни скали и заливи. На западния бряг е езерото Мир, което е по-солено от морето.

Невероятното езеро, което се носи над океана

Това се дължи на подземните канали, чрез които е свързано с морето. Неговата соленост обикновено е по-висока от заобикалящото го море, както поради значителното затваряне на езерото, така и поради изпарението на водата, съобщава B92.

Дължината на Мир е около 900 м, а най-голямата му ширина е около 300 м. Най-голямата дълбочина е 6 м. От външната страна на залива скалите образуват най-голямата скала в Адриатика, където гнезди соколът скитник. Около езерото можете да видите магарета, а ако се гмурнете ще видите гъби и корали.

Мир също е дом на лаврак, охлюви, раци и дори змиорки, които могат да достигнат до три килограма. В разгара на деня Мир не носи освежаване. През лятото температурата на водата се повишава до 33 градуса по Целзий, така че езерото е по-топло от околното море.


През зимата обаче е по-студено, което е следствие от плиткостта на езерото. До Мир може да се стигне от рибарското селище Сали, което е най-близкото населено място до природния парк. Има и директни корабни линии от Задар до него, а може да се стигне и от Brbinje в северния край на Дуги Оток.

Двойка продаде къщата си и заживя в езеро, спести купища пари

Има и пътека, която води около езерото, което си заслужава да се разходите, както заради красивата гледка, така и заради опияняващия аромат на средиземноморски билки.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Марко

Марко 09.09.2023 18:25

Много живописно място, особено привлекателно за хората, обожаващи да си чупят краката по стърчащите от дъното камънаци! Препоръчвам!