logo

Мистериозна пещера изникна край Арбанаси – иманярите пощуряха

Мистериозна пещера изникна край Арбанаси – иманярите пощуряха

Находката е с уникални мраморни колони и орнаменти на входа

Мистериозна пещера с мраморни колони и орнаменти на входа излезе след почистване на един от входовете на Aрбанаси. Появи се и мълва, че тук са копали иманяри, съобщава „Борба“.

Според запознати тя се е появила само преди няколко дни, но веднага е станала обект на масови коментари. Видима е вляво от пътя между Велико Търново и Горна Оряховица, до първия вход за Арбанаси и подстъпите към Гарга баир.

Пещерата е дълбока десетина метра и оформена с каменни сводове и колони. Точно на мраморния й вход е поставен и надпис: „Направена от Иван Моруци 1882 г.“. Тъй като се вижда от пътя, мнозина спират, за да я снимат.

Белоградчишката крепост къта зад стените си кървави истории и чудни паметници

„Често ме питат дали някой не е намерил злато. Пещерата не се забелязваше заради храсталаците, но сега от Пътното са ги изчистили. В далечното минало тук е била базата на каменоделците – италианци, които са правили Паметника на обесените във Велико Търново и Стамболовия мост. На това място са обработвали камъните и явно са се забавлявали и изградили тогава пещерата. Сигурно са я направили с непотребни материали, но е интересна атракция“, разказа кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

Паметникът на въстаниците от Априлското въстание през 1876 г. във В. Търново е построен през 1883 г. по проект на италианския архитект Джовани Мусути, който е проектант и на Стамболовия мост. Паметникът е изработен от бял арбанашки камък, складиран и обработван до входа на пещерата в подножието на Арбанаси.

Появата на пещерата стана повод с нова сила да се разпалят иманярските страсти. Златотърсачи отново периодично обхождат местности в селото, като издълбаните дупки до двете вековни чешми, кръстени „Голямото лако” и „Малкото лако”, които се намират в близост, са над десет. С лопати и метални шипове иманярите стигнали на дълбочина до метър и половина под земята. Набези има почти всеки месец, групи от хора с лопати и фенерчета покрай чешмите са честа гледка, разказват местните.

Търсенето на злато се възродило наскоро, след като в иманярските среди се заговорило как столичани намерили златна монета от турско време. Мълвата, че под арбанашките чешми може да има цели сандъци с жълтици от благородния метал, бързо се разнесла сред търсачите на ценности. В Арбанаси смятат, че неканените гости търсят турско злато, известно като съкровището на Рустем Паша. В научните среди обаче са скептични към вероятността разкопаните местности да крият подобно съкровище.

Ето защо Магурата е най-известната българска пещера! Задължително трябва да се види

„Двете чешми са строени през XIX век. Край тях отдавна се копае – още от 90-те години на миналия век има иманярски набези. Досега не се е случвало някой да е намирал злато”, обясняват археолози от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Районът, където златотърсачите търсят злато, дори не е сред археологическите обекти. За последно разкопки там са правени през 70-те години на XX век.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай