Мъртвият град Матера – другата европейска столица на културата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мъртвият град Матера – другата европейска столица на културата (СНИМКИ/ВИДЕО)

За мнозина българи името на град Матера беше неизвестно до обявяването му за европейска столица на културата редом с Пловдив. Италианският град, който е на 9000, обаче, е изключително интересна дестинация и мнозина пътешественици описват неповторимите си преживявания там.

Матера е една от най-интересните и нестандартни дестинации, които можете да предпочетете. Градът се намира в района Басиликата в Италия и е обитаем от векове.

Загадката на 13-те кули Чанкильо, построени от неизвестна цивилизация (СНИМКИ)

До 50-те години на 20 век там все още е било претъпкано с хора. Първоначално първите му жители са започнали да дълбаят скалите и в тях са направили своите домове. Селището от хаотично пръснати, но еднакви по вид пещери-къщи бързо се разраства и в негов център се превръщат площадът и катедралата. Селището е обезлюдено през 50-те, след това става публичен скандал, заради мизерните условия и върлуващите болести в града. Заради това, накрая местните са изселени от района в жилищни сгради на горното плато. Тогава той става и „Мъртвият град“. Поне за 40 години.

През 1993 г. Матера влиза в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО и оттогава туризмът разцъфтява там, а все повече туристи са привлечени от модерните и удобни жилища, хотели и ресторанти в каменния град. Матера е толкова впечатляваща, че кадри от мястото бяха използвани във филма на Мел Гибсън „Страстите Христови“.

Потресаващата истина за живота на жените в харемите на османските владетели (СНИМКИ)

Старата част на Матера, така наречените „саси“ (Sassi di Matera – Камъните на Матера), е съставена от две части – Сасо Барисано (Sasso Barisano) и Сасо Кавеозо (Sasso Caveoso). Втората е по-старата – там едно време първите заселници живеели в издълбани в меката скала пещери. Смята се, че първите жители са се нанесли в района още преди 9000 години и са били едни от най-старите заселници на днешната територия на Италия. А се твърди, че някои от къщите-пещери, основани по онова време, се ползват и до днес.

Стъпаловидното строителство и издълбаните в скалата къщи правят улиците на града доста странни – понякога пътеките буквално минават върху покривите на сградите и това е напълно обичайна гледка.

Сред най-популярните забележителности на Матера са също скалните църкви, които са характерни и за други места в южна Италия. Повечето са изградени от монаси, които са избягали от гонения във Византия през 8-9 век.

По стените на църквите могат да се видят избледнели, но вълнуващи фрески във византийски стил. Някои от храмовете в Матера са затворени, други обаче могат да бъдат посетени от туристи.

Една от най-известните и красиви църкви в Матера не е от скала - Храмът „Сан Пиетро Кавеосо“. Църквата построен на хребет над дефилето. Над нея има още две църкви – „Мадона дел Идрис“ и „Сан Джовани“ в Монтероне, които са свързани с тунел.

Другите места, които не са за изпускане, са музеите – исторически, археологически, на изкуството, на фотографията и... на мъченията. Можете да започнете с Casa Noha, която в няколко зали и видео разказва историята на Матера с архивни кадри и снимки. Част от тях могат да ви трогнат до сълзи.

Чили - страната, в която не можете да се изгубите

Когато тръгвате да разглеждате Матера, нямате нужда от специален план – търсете будката за туристическа информация, откъдето можете да вземете карта на града. Градчето е компактно, навсякъде има табели, които ви насочват.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай