logo

Място с красива гледка на 88 км от София привлича посетители

Място с красива гледка на 88 км от София привлича посетители

Това е едно от най-чудатите скални образувания на Искърския пролом, което е обявено за природна забележителност

Ритлите е едно от най-интересните места около София. Намира се на 88 километра от столицата. Това са варовикови скални образувания на над 120 милиона години. Този природен феномен се намира на запад от село Лютиброд, което пък се намира в община Мездра. 

Пред феномена Кобилни скали дъхът ви ще спре

Това е едно от най-чудатите скални образувания на Искърския пролом, което е обявено за природна забележителност. Ритлите са включени в регистъра на защитените територии и защитени зони на България от 27.05.1938г и попадат в територията на природен парк "Врачански Балкан".


Скалите достигат на места до 80 метра над нивото на река Искър. Дебелината им варира от 3 до 7 метра, а дължината – между 200 и 400 метра. Между отделните скални стени растат предимно широколистни растения. Природната забележителност е разположена на площ от 123 хектара. 


Това са четири почти успоредни отвесни скални стени, дълги 200 метра, а под тях преминава жп линия. Името им идва от приликата със страничните прегради на волска кола (ритли). 

Красив водопад край Пловдив крие камъка на Цар Иван Асен II и невероятна гледка СНИМКИ

По зъберите личат останки от стари крепостни зидове – източно от скалите се е намирало селището Коринтград, наричано от местните хора Коритенград. В района на Коритенград са намерени останки от повече от девет средновековни български църкви, между които раннохристиянска базилика от V – VI век. Най-запазена е църквата „Св. Георги“, датираща от X – XII век. Коритенград не съществува от ХVІІ век насам, а част от жителите му, които се разселили в различни посоки, са основали днешното село Лютиброд. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай