logo

Наше село е накрай света - има само един начин да се стигне до него

Наше село е накрай света - има само един начин да се стигне до него

Оставят колите на другия край на язовира, под село Широко поле, и оттам преминават по моста

На теория селото се намира само на 10 километра от Кърджали, но на практика то е на другия край на света.

До родопското село Лисиците не стига нито кола, нито автобус. Единственият начин за придвижване е пеша - по мост над язовир "Студен кладенец". Липсата на път обаче се превърна в туристическа атракция. Защото съоръжението е най-дългият въжен пешеходен мост на Балканите, цели 261 метра, съобщава БНР.

Мостът е построен през 1974 г. До преди това хората са преминавали през язовир Студен кладенец само с лодки. Затова всяко семейство в селото има своя ръчно изработена лодка.

Турист откри случайно селото на пенисите и остана без думи ВИДЕО

Пик

За да го видят, хиляди туристи всяко лято пристигат в района. Пикът е през почивните дни, когато идват над 300 души. Оставят колите на другия край на язовира, под село Широко поле, и оттам преминават по моста. Жителите на Лисиците още се чудят откъде се появиха толкова много хора.


Събина Герасимова живее в Лисиците от няколко години. Дълго време е била в Турция, но се върнала заради чистия въздух и красивата природа. Жената е една от малкото, която всяка събота и неделя предлага на туристите домашно приготвена храна.

В края на най-дългия пешеходен мост вече се е оформил своеобразен пазар. Там по-инициативните жители предлагат своя продукция, а един от тях - Бейхан Мехмед, е поставил каравана и кани туристите на разходка с лодка.

Туризъм

Когато попитате местните хора какво може да се види в село Лисиците, те учудено повдигат рамене. Казват, че нямат забележителности, освен природата. И мостът, който прослави селото.

Заради липсата на път не могат да предложат места за настаняване. Не знаят как да изхранят туристите, след като хранителните продукти се пренасят с лодка по язовира, а оттам на гръб до домовете.

Българското село за чудо и приказ, което всеки трябва да види

Така плановете за разрастване на туристическия бизнес в Лисиците остават само добро пожелание. Единственото, което хората искат сега, е създаването на паркинг до началото на моста.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Христо Гарвалов

Христо Гарвалов 21.10.2023 11:46

Става дума за язовир,не за река.Значи,може да се прокара път,който да заобиколи язовира.

кака сврака

кака сврака 21.10.2023 13:20

И река да е пак има начин за построяване на път,но някой трябва да си сложи паричките в собствената банкова сметка.В Бг всичко се прави по този начин.

gdqxcib

gdqxcib 22.10.2023 21:17

Искате ли дълъг и страстен секс за няколко часа, много спеpма, издръжливост, повишен тестостерон (лечение на простатит и плешивост) вече е възможно и безопасно на всяка възраст. Прочетете сами -----> https://min.lc/strem

Бачу Кольо.

Бачу Кольо. 23.10.2023 16:25

Направят ли път край на интереса,